Album týždňa: 77:78 - Jellies

Album týždňa: 77:78 - Jellies

Niekedy pred desiatimi rokmi sa do playlistov Rádia_FM dostala vkusná retro-hitovka Listening Man anglickej kapely Bees, ktorá sa na nonstop populárne 60. roky pozrela v rámci štvorice vydaných albumov trochu ináč, než zvyšok v tom čase vznikajúceho britpopu. Zaujímali ju nepredvídateľné akordické postupy a bohaté aranžmány, brazílsky pop, reggae a hip-hop, Beach Boys a jazz. Dvaja hlavní predstavitelia Bees sú opäť na scéne s novým, absolútnej nepredajným názvom kapely, a opäť s nadžánrovou zmesou všetkého, čo je možné v populárnej hudbe milovať.

Bees ani 77:78 nie sú typickou kapelou pre davy pobláznených fanúšikov. Ich piesne síce boli a naďalej sú chytľavé, ale nie v prvom pláne a nie jedným smerom. Možno aj preto ich má veľmi rád Paul Weller, uznanlivo sa o nich vyjadruje Noel Gallagher a viaže ich priateľstvo s Devendrom Banhartom či Fleet Foxes. Všetko dospeláci s vlastným štýlom, ktorí sa za nič vo svojej diskografii nemusia hanbiť. A to je aj prípad dua Aaron Fletcher/Tim Parkin alias 77:78.

Hovorí sa, že po štúdiu umeleckej školy je najlepšie si ponechať nadobudnutú zručnosť a všetko ostatné zabudnúť, ale Tim Parkin na Music College v Londýne spomína rád: „Predtým boli mojim svetom len ABBA, Blondie, na škole ma začali zaujímať Miles Davis, John Coltrane a Dizzy Gillespie. Vďaka hre na trubku a klavír som sa neskôr mohol od jazzu vzdialiť hudobne kam som len chcel, vedel som zahrať to, čo som potreboval,“ uviedol v rozhovore pre Louder than War Tim Parkin.

Projekt 77:78 je pokračovateľom Bees, ale album vznikol viacmenej náhodou. „Bees skončili, keď sa nám narodili deti a bolo sa treba venovať viac životu než muzike. Keď deti trošku podrástli, stretli sme sa s Aaronom nad pár demonahrávkami a výsledkom bol singel Love Said, ktorý sme na radu nášho kamaráta vydali ako vinylový 7". Vypredal sa behom necelých 48 hodín. Takže nás boss indie labelu Heavenly už pomerne ľahko ukecal aj na celý album,” hovorí o vzniku Jellies Tim Parkin.

Marketingovo nemožný názov nového projektu niekdajších členov Bees, 77:78, odkazuje s najväčšou pravdepodobnosťou k rokom najčastejšieho zmiešavania hudobných inšpirácií dvojice: Syd Barrett, Miles Davis, King Tubby, Freddie Hubbard, The Doors. K tomu dub, folk, postpunk. A dobré pesničky.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame