Gus Gus v rozhovore pre Rádio_FM

Gus Gus v rozhovore pre Rádio_FM

Na Pohode 2018 vystúpili aj Islanďania Gus Gus. Daniel August a Bigi Veira nám poskytli aj krátky rozhovor o tom, ako skladajú hudbu, aj o tom, aké je to byť dvadsať rokov na scéne.

V rozhovoroch tvrdíte, že hudba a práca v štúdiu je pre vás veľmi intímna vec. Aké je to byť v intímnom vzťahu so svojou hudbou?

Biggi: Hudba je naozaj zvláštny tvor. Robenie hudby je pre nás niečo ako spirituálna masturbácia.  Hudby sa nedá dotknúť, hudbu musíte cítiť a počúvať. Hudba je o interakcii s pocitmi. A s vlastnou intimitou.

Daniel: Keď sme v štúdiu, tak sa bavíme, zažívame radosť a ide to dobre, ale väčšinou je to tvrdá práca. Niekedy nám to ide od ruky, ale to sa nestáva často a stále, väčšinou tam veľa diskutujeme, aj sa hádame. Naživo je to ale úplne iné, na pódiu chceme prinášať radosť, energiu.

Biggi: Práca v štúdiu je o tom, aby sme to spravili dokonale, pretože diabol sa ukrýva v detailoch. Ale keď hráme naživo, tak je to o tom, že pristupujeme hravo, iným spôsobom k našim skladbám a chceme sa zabaviť aj my.

S Gus Gus hrávate už vyše dvadsať rokov. Spomeniete si, ktoré bolo pre vás najlepšie obdobie vo vašej kariére?

Daniel: Zlaté časy sú pre nás teraz. Naozaj si užívame to, čo robíme teraz. A tešíme sa, ako začneme pracovať na novom materiáli.

Ale zažili sme s kapelou skvelé veci aj v minulosti. Keď sme začínali, tak to bolo magické. Najprv sme sa stretli, aby sme nakrútili krátky film, a potom sa z nás stala kapela. Všetky tie dobrodružstvá, ktoré máme za sebou ako kapela, boli úžasné, každý album mal vlastnú cestu a každá tá cesta bola vlastne jazda.

Biggi: A zaujímavé je, ako sme sa vždy pretvorili ako kapela.

Daniel: Ľudia prichádzali a odchádzali, mali sme množstvo spolupracovníkov. A s každým sme vytvorili niečo iné. Je to už vyše 20 rokov, je to dlhý príbeh, ale skvelá jazda.

Biggi: A stále cítime, že sme ešte neskončili objavovanie. Stále objavujeme nové cesty a nové elektronické dobrodružstvá.

Daniel: Aktuálne sme v kapele my dvaja s Biggim a stále cítime, že toho máme ešte veľa odovzdať a objaviť. Náš vzťah je veľmi hlboký a intímny a teším sa na to, že budem s Biggim pracovať na novej hudbe.

Váš prvý album vyšiel v roku 1997 vo vydavateľstve 4AD. Ako sa k vám dostali?

Biggi: Poslali nám vtedy fax. Pamätáte si niekto, čo to bol fax? 4AD nám poslali fax, kde nám napísali, že s nami chcú podpísať zmluvu a vydať nám album, či s tým súhlasíme? A my sme im odpovedali faxom O. K.

Gus Gus v rozhovore pre Rádio_FM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame