Kultový album_FM: Suede – Suede

Kultový album_FM: Suede – Suede

Suede nedávno oslávili dvadsaťpäť rokov svojej existencie. Pred štvrťstoročím vyšiel ich debutový album, ktorý bol veľmi úspešný a ktorý znamenal nástup britpopu. Pripomíname si ho v rubrike Kultový album.

Kultový album: Suede – Suede Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Debut Suede možno nie je tým najlepším, čo kedy kapela nahrala, ale zaručene spôsobil najväčšiu senzáciu v čase svojho vydania. Album drží niekoľko prvenstiev: v tom čase to bola najrýchlejšie sa predávajúca doska, ktorá okamžite vyletela na prvé miesto britského albumového rebríčka. Suede s debutovým albumom vyhrali Mercury Music Prize. Ich debut nakopol žáner britpop.

Suede boli v správny čas na správnom mieste, Briti chceli počúvať novú domácu hudbu. A Suede im ju dali. Radšej ako od punku sa Suede odrazili od glam rocku, Bowieho a The Smiths. Bret Anderson popisuje v textoch život čerstvých dvadsiatnikov vo veľkom meste a všetko, čo k tom patrí – experimenty s drogami, sexualitou, neistotu aj obavy.

Suede boli aj hype, boli nafúknutá bublina, ktorá však nepraskla. Začiatok deväťdesiatych rokov bolo zlaté obdobie britskej hudobnej tlače. Hudobné časopisy a noviny mali vtedy veľkú silu, jedna recenzia dokázala vystreliť na prvé miesto, ale aj pochovať nádejnú kapelu. Suede to pocítili asi najviac. Písali o nich, že sú najlepšia nová kapela ešte predtým, než vydali prvý singel.

Suede boli svojskí a od Britpopu sa dištancovali hneď na druhom albume Dog Man Star. Počas jeho nahrávania vyhodili z kapely kľúčového člena – gitaristu Bernarda Buttlera. O ďalších albumoch Suede však niekedy nabudúce. Ich debut je výrazná popová doska, ktorá vyšla v marci 1993 na značke Nude.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame