Kultový album_FM: Kate Bush – The Kick Inside

Kultový album_FM: Kate Bush – The Kick Inside

Pred štyridsiatimi rokmi sa objavila v hitparádach ako zjavenie. Iba 19-ročná Kate Bush úplne pobláznila Veľkú Britániu, ktorú vtedy ovládala abbamánia. Jej svet bol krehký, romantický, naivný a tak trochu podivný. The Kick Inside bola revolúcia, priniesla do vtedajšej hudby ženský pohľad na svet. Je to najlepší debut všetkých čias, tvrdí Daniel Baláž.

Kultový album: Kate Bush – The Kick Inside Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kate Bush bola rodený talent a tvrdo na sebe pracovala, ale mala aj trochu šťastie. Objavil ju David Gilmour (áno, ten David Gilmour z Pink Floyd). Dostal na ňu tip a prišiel za ňou domov. Tam mu Kate Bush pustila z kazeťáku stovku svojich demonahrávok. Dave Gilmour zostal ohromený a bol presvedčený, že všetkých sto piesní je použiteľných, ani jedna nebola slabá. Tie najlepšie sa objavili na debute The Kick Inside.

Kate Bush milovala hudbu, rôznu hudbu. Pochádzala z hudobníckej rodiny, kde to hudbou žilo. Jej brat si vymýšľal vlastné nástroje a uviedol svoju mladšiu sestru k inej hudbe, ako boli vtedajšie hitparádové odrhovačky. Kate Bush mala rada klasiku a milovala literatúru. Najviac ju poznačil román Wuthering Heights – Búrlivé výšiny autorky Emily Bronte. Kate Bush a Emily Bronte sa dokonca narodili v rovnaký deň. Búrlivé výšiny úplne pohltili dospievajúce dievča a určili jej vnímanie hudby a pohľad na svet.


Väčšina piesní na albume vznikla, keď mala Kate Bush 18 rokov, niektoré piesne však už vtedy, keď mala 13 rokov. Hudobne a zvukovo je The Kick Inside orignálne dielo. Žiadne experimentátorstvo, ale iný prístup ku skladaniu hudby, vlastný štýl, aký ste u iných nepočuli.

Kate Bush inšpirovala mnohých, k jej odkazu sa hlási aj St. Vincent. Ak sa niekým inšpirovali Cocteau Twins, tak to bola určite Kate Bush. Hudobné nápady na The Kick Inside dodnes udivujú, a preto je to najlepší debut všetkých čias, myslí si Daniel Baláž. A mimochodom: The Kick Inside označuje kopanie bábätka v bruchu matky.

The Kick Inside vyšiel vo februári 1978.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame