Album týždňa: Young Fathers - Cocoa Sugar

Album týždňa: Young Fathers - Cocoa Sugar

Za debutový album Dead z roku 2014 si trojica Young Fathers odniesla prestížnu cenu Mercury. Možno aj to bolo pre nich motiváciou, aby nepoľavili a zo slušne rozbehnutej kariéry vytrieskali, čo sa dá. A možno aj preto Young Fathers stihli v priebehu štyroch rokov už tri albumy. Už na nahrávke White Men Are Black Men Too ukázali, že ich bavia hlavne chytľavé skladby, a tomu zostali verní aj na novinke Cocoa Sugar. „Meníme sa, posúvame sa a chceli sme urobiť album, ktorý bude vystihovať, kde sme, čo sme sa naučili. Vyrástli sme. Všetko to pomohlo spraviť práve takýto šialený album,“ uviedli Young Fathers.

Young Fathers sa za uplynulých pár rokov podarilo nazbierať nielen koncertné skúsenosti. Vyskúšali si už aj filmovú hudbu, keď svojou troškou podporili druhé pokračovanie Trainspottingu. Silnou skúsenosťou bola pre nich aj spolupráca so slávnymi Massive Attack. Alloysious, Kayus a G sa však ako ľudia nemenia. Stále sú to traja skromní chlapci z Edinburghu, ktorí chcú len robiť hudbu, a to, čo milujú najviac, je čas strávený v ich vlastnom štúdiu. „Mám pocit, že sme koncertovali snáď millión rokov. Hrávali sme tie skladby na koncertoch, snažili sme sa dostať tie slová do úst a dať im podobu, akú počujete na albume. Je to pre nás ako znovuzrodenie. Prežili sme obdobie, keď sme robili na trackoch, potom sme na čas vypadli na turné a potom sme sa vrátili do štúdia – u nás v Edinburghu,“ prezradili Young Fathers.

Album obyčajných ľudí o celkom obyčajných veciach. Aj tak by sa dala definovať novinka Cocoa Sugar, ktorú po necelých troch rokoch od vydania albumu White Men Are Black Men Too zverejnili Young Fathers. Skladby na album si tentokrát ešte pred vydaním otestovali na koncertoch. „Keď ste na turné, tak sa až príliš sústredíte na to, ako vás ľudia vnímajú, ako berú vašu kapelu a kde je jej miesto. A z toho vám občas môže začať doslova šibať. Keď sme začali nahrávať tento album, každý z nás s tým bojoval. Možno aj preto sme chceli robiť také obyčajnejšie skladby, ktoré by nás ukázali ako normálnych ľudí – aj keď my nikdy normálni nebudeme,“ uviedli Young Fathers.

Young Fathers vždy robili skladby, ktoré si budete ešte dlho pospevovať. A tomu zostali verní aj na novinke Cocoa Sugar, ktorej názov vystihuje hravosť celej štúdiovky. A aj keď si Young Fathers len nedávno vyskúšali spoluprácu s Massive Attack, na vlastnom albume si vystačili bez hostí. „Počas nahrávania sme sa ani raz nedostali do bodu, kedy by sme si pomysleli, že poďme s niekým spolupracovať. Radšej sme sa oveľa viac hrali s našimi vlastnými hlasmi. Snažili sme sa ich používať ako ďalší nástroj. Pracovali sme s falzetom alebo trochu detským prejavom. Využili sme všetko, čo nám len napadlo. Nebáli sme sa pracovať s hlasom rôznymi spôsobmi,“ uviedli Young Fathers.

Young Fathers sa nechali počuť, že pri nahrávaní albumov je im najlepším radcom ich vlastná intuícia. Inak to nebolo ani pri novinke Cocoa Sugar. Nahrávanie bolo spontánne a Young Fathers sa viac ako do úlohy kazateľov stali skôr pozorovateľmi. „Ani jeden z nás nie je skutočný rapper ani ozajstný spevák a tak sme k tomu aj pristupovali. Len sme skúšali, čo tie skladby potrebujú. Bol to taký pokus-omyl. Sami sme zisťovali, čo funguje a čo nie. Boli momenty, keď sme si povedali: tak a teraz spievame a teraz zasa rapujeme,“ prezradili k tretej štúdiovke Young Fathers.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame