Album týždňa: Editors - Violence

Album týždňa: Editors - Violence

Editors stále veria, že hudba môže byť popová a súčasne experimentálna. Jasným dôkazom je aj ich najnovší, už šiesty album v diskografii. Nazvali ho nekompromisne a zároveň viacznačne – Násilie. A vskutku, je to nekončiaca sa bitka na ploche viac než štyridsiatich minút, súboj medzi elektronickými experimentálnymi aranžmánmi a plnohodnotnou gitarovou formáciou – takou, akú si pamätáme z roku 2005, keď debutovala skvelým albumom The Back Room.

To, čo Editors hrajú na svojom novom albume, je vlastne celkom logický vývin. Začínali ako post-punková kapela s príťažlivo melancholickou atmosférou nie nepodobnou tomu, čo v osemdesiatych rokoch minulého storočia forsírovali Joy Division či Echo & The Bunnymen. Neskôr sa k tomu pridal ďalší typický element 80´s – syntetizátor, čo v kombinácii s veľkým, moderným zvukom tvorí súčasnú, stále veľmi charizmatickú tvár Editors.

Dôležitým človekom na novom albume Editors je Benjamin John Power, známy aj ako Blanck Mass. Jeho brutálny elektronický štýl je výraznou súčasťou najnovšieho zvuku kapely – ako hovorí spevák Tom Smith, „Keď je to elektronické, tak je to veľmi elektronické. A keď je to naopak gitarové, tak je to výrazne orientované na nás ako na kapelu.“ Editors na svojej novinke hľadajú rovnováhu a darí sa im to.

Ako som už pri analýze nového albumu Editors spomínal, názov Violence môže mať viac významov a tak nečudo, že samotné skladby sú podľa Toma Smitha o potrebe ľudského spojenia, spájania ľudí, či už na intímnej alebo priateľskej úrovni. Spojenie ako únik zo sveta okolo nás. A keď vám o tom spieva nezameniteľný barytón pána Smitha, nepochybujete ani na sekundu, že to myslí úprimne.

Novinka od Editors sa za týždeň od svojho vydania dočkala veľmi dobrých ocenení od kritikov i od fanúšikov. V priemere viac než sedem bodov z desiatich možných a u najväčších magazínov typu Q či NME jasné osmičky a deviatky. Chváli sa tu výrazná produkcia, výpravnosť, veľký zvuk a popová príťažlivosť, súčasne aj temnota a naliehavosť. Editors vydali album s hĺbkou a chytľavými skladbami. Misia na rok 2018 s prehľadom splnená.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame