Kultový album_FM: Nick Cave and the Bad Seeds – Dig, Lazarus, Dig!!!

Kultový album_FM: Nick Cave and the Bad Seeds – Dig, Lazarus, Dig!!!

Diskografia Nick Cave and the Bad Seeds je históriou dobrých a ešte lepších albumov. Dig, Lazarus, Dig je ten ešte lepší album, opäť dokázal priniesť niečo nové. Vyšiel pred desiatimi rokmi, v marci 2008 na značke Mute.

V polovici minulej dekády si Nick Cave so svojím verným druhom Warrenom Ellisom odskočili k bočnému projektu Grinderman, ktorý bol ešte surovší a tvrdší než Bad Seeds. Skúsenosti z neho zúročili na svojom štrnástom albume Dig Lazarus Dig!!!

Názov albumu odkazuje na Lazara – biblickú postavu. Jeho príbeh fascinoval Nicka Cavea od detstva. Na albume sa volá Larry a žije v New Yorku v 21. storočí. Sprituálno a vzťah k Bohu je jedna z Nickových najväčších inšpirácii. Na Dig lazarus Dig však Bad Seeds opustili kabaretný gospel z predchádzajúcich albumov a vrátili sa opäť ku garážovému rocku, hlboko zasadenému v blues.

V piesňach počuť okrem gitár aj organ, mandolínu a Warrena Elisa a jeho elektrické husle. Album nahrávali už bez dlhoročného člena Blixu Bargelda. Po vydaní albumu zase kapelu opustil ďalší dávny člen Mick Harvey.

Album prináša všetky nálady, na aké sme u Cavea zvyknutí. Dôraz je kladený na texty a prednes a opäť sú tu silné piesne. Svoj zvuk však dokázali nanovo pretvoriť a posunúť ďalej. Čerstvý päťdesiatnik Nick Cave si nechal narásť fúzy a nestratil nič zo svojej charizmy, ale ani svojich démonov, ktorých v hudbe vyháňa. A tak je Dig lazarus Dig veľmi dobrý album.

Kultový album: Nick Cave and the Bad Seeds – Dig, Lazarus, Dig!!! Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame