Album týždňa: Son Lux – Brighter Wounds

Album týždňa: Son Lux – Brighter Wounds

Hoci v začiatkoch bol projekt Son Lux projektom, ktorého mozgom a aj výlučným autorom skladieb bol Ryan Lott, už pár rokov to neplatí a Son Lux fungujú ako každá iná kapela. A tak vznikla aj ich najnovšia štúdiovka Birghter Wounds, aj keď Ryan Lott by si ako študovaný skladateľ, hudobník a skúsený producent aj naďalej vystačil sám, no s kapelou ho to jednoducho baví oveľa viac. „Na tom albume nenájdete jedinú skladbu, ktorú by neodsúhlasil každý z nás. Všetci sa musíme zhodovať a demokraticky si to odsúhlasiť, či už ide o nástroje alebo vokály,“ uviedol k piatemu albumu momentálne v Paríži usadený Ryan Lott.

Uplynulý rok nám priniesol veľa albumov, ktoré spájal hnev, frustrácia, obavy či sklamanie z volieb amerického prezidenta. A táto téma sa dostala aj na nový album kapely Son Lux, čo vysvetľuje, prečo je album ešte temnejší ako ich doterajšia tvorba. Spevák a hlavný autor Ryan Lott nás však na albume púšťa aj do svojho vlastného sveta. Na februárovej novinke nájdete radosť z narodenia jeho prvého dieťaťa, ale aj obrovský smútok zo strany jedného z kamarátov, ktorý podľahol rakovine. Život sa strieda so smrťou, smútok s radosťou – to album Brighter Wounds vystihuje asi najlepšie.

Svet, v ktorom aktuálne žijeme, vníma Ryan Lott ako dobu, ktorá prepisuje históriu. Aj vďaka Donaldovi Trumpovi, ktorému sa podarilo stať americkým prezidentom. Son Lux s touto voľbou Američanov spokojní nie sú a dávajú to na albume aj najavo. Majú pocit, že je to ich povinnosť. „Takmer každá skladba na albume sa toho dotýka. Je to veľký moment v histórii, aj keď by nemal byť. Snažíme sa s tým nejako vysporiadať. Občas vďaka tomu trpíme, niekedy s tým bojujeme. Ak by sme oddeľovali náš súkromný život od toho, čo sa deje vo svete, tak by sme ako umelci strácali svoju podstatu,“ uviedol Ryan Lott.

Son Lux sa po necelých troch rokoch od vydania albumu Bones vrátili s doteraz najtemnejším albumom, ktorý ale nestráca nádej v lepšie dni. Albumom sa však nesie odkaz, v ktorom sa nám Ryan Lott snaží povedať, aby sme mysleli aj na budúcnosť a naše deti, na ktoré prenášame obrovskú záťaž. Trojicu Ryan Lott, gitarista Rafiq Bhatia a bubeník Ian Chang na albume doplnili aj ďalší spolupracovníci – DM Stith, Rob Moose, yMusic, ale aj trumpetista Dave Douglas.

„Svet zvuku.“ Takto Ryan Lott nazýva svoju kapelu Son Lux. Na novinke Brighter Wounds vás však nepozýva len do sveta, v ktorom sa dokonalo hrá so zvukmi a nápadmi, februárový album patrí jednoznačne medzi jeho najosobnejšie, ale zároveň aj najrozpoltenejšie. Celým albumom sa strieda temnota so svetlom či radosť so smútkom. Dynamickejšie skladby striedajú tie pomalšie, v ktorých centre stojí piano. Na 10-trackovom albume, ktorý Ryan Lott označuje ako svoju katarziu, však stále zostali verní popu.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame