Album týždňa: SiR – November

Album týždňa: SiR – November

Pýtate sa, kto je SiR? Poďme si ho predstaviť! Ide o 31-ročného týpka z Kalifornie, ktorý sa presne pred rokom stal novým členom labelu, pod ktorým vydávajú aj minuloroční ťahúni Kendrick Lamar a SZA. V civile si hovorí Darryl Farris a narodil sa do rodiny, v ktorej viacero členov spieva, hrá alebo skladá. Sám pritom vyštudoval hudobnú produkciu. Niekoľko piesní zložil pre ľudí ako Jill Scott, Anita Baker či Stevie Wonder. Objavil sa aj na albumoch Andersona .Paaka či Isaiah Rashada. Popritom, veľmi nenápadne, zbieral materiál, ktorý chcel použiť na svoje vlastné projekty.

SiR je interpet, ktorý si skladá aj spieva. Počas posledných piatich rokov vydal niekoľko projektov, z ktorých väčšina nezaznamenala príliš veľké ohlasy. Či už to boli mixtapy z rokov 2012 a 2014, alebo album z roku 2015. Prelom prišiel až pred pätnástimi mesiacmi, keď vydal výnimočné HER EP. Okamžite sa o ňom začalo hovoriť. Trvalo len niekoľko týždňov, kým si ho upísalo slávne Top Dawg Entertainment, pod ktorým ešte vydal veľmi dobré HER TOO EP. Napokon, jeho najdôležitejší projekt vyšiel pred niekoľkými dňami, v strede januára, pod názvom November.

November je príjemný album, ktorý cieli na všetkých, ktorým imponuje mäkká hudba. Prelínajú sa tu R&B, nu-soul, jazz či hip-hop. Všetky skladby sú pomalé až strednotempové a aj keď si SiR dokáže skladať sám, na debut pod významným vydavateľstvom si privolal pomoc v podobe niekoľkých producentov. Prišiel aj Andre Harris, ktorý v minulosti skladal pre Michaela Jacksona, Destiny‘s Child či Ushera. A podobne ako Usher, aj SiR znie miestami dosť sladko – to však väčšinou vyvažujú temnejšie, drsnejšie alebo zvláštnejšie nástrojové prostriedky, najmä v rytmickej sekcii.

Album November drží pokope najmä SiRov hlas, mäkká produkcia a virtuálna osoba s menom „K“. Už v prvej skladbe sa tento počítač so ženským hlasom prihovára SiRovi pred jeho odletom za vesmírnym dobrodružstvom. Nakoniec sa z tohto dobrodružstva stáva dramatický seriál. Na ploche 35 minút sa tu prestrieda celkom slušný počet vzťahových zvratov, a tak sa z albumu November stáva R&B v najklasickejšej podobe: trocha romantiky, trocha sexu, trocha zúfalstva, trocha hrdosti.

Pokiaľ ide o kariéru, SiR to nemá príliš jasné. Pre hip-hopový magazín XXL sa vyjadril, že v hudbe nemá žiadny cieľ, chce jednoducho tvoriť, pretože je typickým štúdiovým potkanom. Napriek tomu, že v súčasnosti letia hip-hop a R&B, ktoré nemajú príliš soulový vibe, SiR si ide svoje. Snaží sa zostať čo najviac autentickým. Ak ak sa to stretne s úspechom, o to lepšie.


Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame