Kultový album_FM: My Bloody Valentine – M B V

Kultový album_FM: My Bloody Valentine – M B V

Na tretí album škótskej kapely My Bloody Valentine čakal celý svet 22 rokov. Samotné čakanie sa stalo terčom vtipov, existovala stránka istherenewmybloodyvalentinealbumoutyet.com, na ktorej bolo iba NO. Keď album konečne vyšiel, oficiálna stránka kapely, cez ktorú sa dal objednať, sa okamžite zrútila a bola dlho nefunkčná. Bolo to presne pred piatimi rokmi, 2. februára 2013.

Kultový album: My Bloody Valentine – M B V Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Keď sa povie My Bloody Valentine, mnohí dodajú automaticky Loveless. Album z roku 1991 definoval žáner shoegaze a mnohým zmenil život. Hlásia sa k nemu Radiohead, Boards of Canada, Sigur Rós a určite aj naši The Ills. Skladateľ, gitarista a spevák Kevin Shields je zjavne perfekcionista a nadviazať na Loveless bolo pre nich veľmi ťažké. Niekoľkokrát sľubovali, niekoľkokrát nahrávali a potom sa rozpadli.

Albumová trojka MBV znie ako Loveless, ale trocha ináč. Výsledok je zahmlený, rozostrený a znie to, ako keď nahádžete do práčky bielizeň rôznych farieb a zapnete ju. Zvukové steny na MBV sú postavené tak natesno, že cez ne neprenikne nič. Trojka MBV je oproti Loveless temnejšia a podivná, ale stojí za to. Kapela si ju vydala sama.

Kevin Shields celé tie roky neprestal objavovať nové možnosti gitarového zvuku. Jeho prácu sa mnohí pokúšali napodobniť – používali tiež navrstvené gitary značky Fender, množstvo efektov a androgýnne vokály. Na internete nájdete podrobné postupy, ako My Bloody Valentine dospeli k svojmu zvuku. Ale nikomu sa ho verne nepodarilo napodobniť.


My Bloody Valentine sa po vydaní albumu vydali na koncertné turné. Mali zahrať aj na Slovensku, na festivale Wilsonic. Kapela dorazila do Bratislavy a mnohí si už chystali štuple do uší, čakajúc intenzívny zvukový zážitok. Počas skúšky si však zlomil nohu dôležitý gitarový technik. Kapela nakoniec, na veľké sklamanie fanúšikov a organizátorov, nevystúpila.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame