Album týždňa: Tune-Yards : I Can Feel You Creep Into My Private Life

Album týždňa: Tune-Yards : I Can Feel You Creep Into My Private Life

Ešte v roku 2014, teda v čase vydania albumu Nikki Nack, boli Tune-Yards projektom Merrill Garbus. Dnes je z Tune-Yards oficiálne duo. K Merrill sa natrvalo pridal dlhoročný spolupracovník, basgitarista Nate Brenner, ktorý je na novinke I Can Feel You Creep Into My Private Life už aj autorom niekoľkých skladieb. Rasizmus, feminizmus, politické témy, ale aj problémy životného prostredia. Témy na januárovom albume sú pestré aj ťažké, no dvojica ich spracovala do skladieb, pri ktorých budete mať chuť tancovať. A to bol aj ich zámer.

Merrill Garbus sa na albume I Can Feel You Creep Into My Private Life zamýšľa nad témami rasizmu. Má na to aj dôvod. Mladá hudobníčka vyrastala v New Yorku, kde sa s rasizmom stretávala takmer denne a rovnaký problém rieši aj v Oaklande, kde aktuálne žije. „Nie je to niečo, čo vyriešite petíciou alebo pochodovaním po meste. Je to niečo, čo vo mne žije. Je to ťažké rozpoznať ten moment, keď robíme alebo hovoríme niečo rasistické. Je tam veľmi tenká hranica,“ uviedla k inšpirácii na albume Garbus, ktorá si uvedomuje svoj dosah na ľudí, aj preto chce robiť hudbu s odkazom. „Niekedy som samu seba dostávala do situácií, keď som sa necítila pohodlne, no presne o tom to je. Byť človekom a umelcom znamená aj to, že občas musíte vykročiť zo svojej komfortnej zóny,“ uviedla Merrill Garbus.

Merrill Garbus sa začala venovať aj práci DJ-ky a skúsenosť z klubov sa preniesla aj na štvrtý album s projektom Tune-Yards. „Snažila som sa na albume čo najviac priblížiť k tanečnej hudbe, lebo práve tanečná hudba a kluby kedysi dokázali ľudí spájať. Napríklad v San Franciscu je klubová hudba veľmi prepojená s právami gayov. A napríklad vo Veľkej Británii mala zasa obrovskú silu raveová scéna. Pre niekoho to bolo o drogách, no pre mňa to bolo o ideáloch a o láske,“ uviedla k hudobnej inšpirácii na albume samotná Merrill Garbus. Tá sa ale netají aj veľmi konkrétnymi inšpiráciami – páčia sa jej Kendrick Lamar, Frank Ocean či Solange.

Tune-Yards sa podarilo za uplynulých pár rokov, teda od vydania albumu Nikki Nack, vytvoriť množstvo skladieb, a tak si dvojica Merrill Garbus a Nate Brenner mala z čoho vyberať. Merril sa navyše pri písaní skladieb na novinku I Can Feel You Creep Into My Private Life pustila aj do zaujímavého experimentu. Inšpirovaná knihou The Artist's Way tvorila a písala skladby predovšetkým ráno. Niekedy sme až príliš zaslepení a ukrývame sa za liberalizmus a za tzv. správne veci, no pred mnohými si zakrývame oči. Myslím si, že stále máme pred sebou veľa práce a mali by sme začať na lokálnej úrovni,“ uviedla k odkazu novej štúdiovky Merrill Garbus.

Na novinke I Can Feel You Creep Into My Private Life sa Tune-Yards venujú predovšetkým sociálnym témam, no nechcú len kritizovať a pozerajú sa predovšetkým na vlastné chyby a kladú si otázky, čo práve oni môžu spraviť inak či lepšie. Poukazovaním na sociálne problémy vás ale nechcú trápiť a aj ťažké témy spracovali do doteraz najdynamickejšieho albumu. „Práve to ma na hudbe najviac baví. Keď vás hudba dokáže roztancovať bez toho, aby ste si to uvedomovali. Mám rada ten pocit, keď sa hýbem bez toho, aby som o tom vedela. Presne to so mnou robí napríklad hip hop, Fela Kuti a podobné mená,“ prezradila Merrill Garbus.

Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame