Album týždňa: Foo Fighters - Concrete And Gold

Album týždňa: Foo Fighters - Concrete And Gold

Vzrušujúce veci sa dnes dajú sledovať v tábore Foo Fighters. Ako nedávno vyhlásil jeden z jej členov, táto kapela môže fungovať iba preto, že v nej nie je demokracia. Usmievavý diktátor Dave Grohl zamieril so svojou bandou na celkom nečakané územie.

Deviaty štúdiový album je jedno veľké zvukové dobrodružstvo. Z prirovnaní, ktoré vymysleli jeho samotní tvorcovia, sú najvtipnejšie dve: Concrete And Gold vraj znie ako motorheadovská verzia beatlesovského monolitu Sgt. Pepper. Alebo ako Slayer, ktorí po svojom nahrali Pet Sounds od The Beach Boys.

Najskôr sa hovorilo o tom, že Foo Fighters si na nejaký čas oddýchnu a potom sa uvidí. Neskôr prichádzali správy o pripravovanom druhom dieli skvelého nápadu s názvom Sonic Highways opäť sa malo cestovať po mestách v Spojených štátoch a nahrávať v rôznych štúdiách.

Nič z toho napokon neplatí. Žiadny oddych, žiadne pokračovanie, niečo celkom úplne iné spolupráca s producentským esom menom Greg Kurstin. Určite ste aj v našom vysielaní zachytili jeho formáciu The Bird And The Bee a medzičasom už stihol spolupracovať aj s takými menami ako Adele, Tegan and Sara, Pink či Ellie Goulding.

Greg Kurstin zvolil úplne iný prístup ako jeho predchodcovia a najmä ďalší veľký producentský mág Nick Raskulinecz. Ten svoje meno zvečnil okrem spolupráce s Foo Fighters aj na albumoch Deftones či Rush a je známy tým, že z kapely dokáže vyťažiť maximum. Vie, v čom je jej sila, čo na nich ľudia majú radi, v čom sú muzikanti najvýraznejší a naozaj charakteristickí.

Greg Kurstin sa, naopak, ako keby stal ďalším členom kapely a prispel do jej zvuku svojimi vlastnými nápadmi a postupmi. Je zvláštne započúvať sa do kapely, pre ktorú je podľa Grohla zvukovým benchmarkom album Roots od Sepultury a na novom albume miestami naozaj znie ako The Bird And The Bee.

Album Concrete And Gold je vlastne dokonalým zhudobnením životného štýlu frontmana Foo Fighters. Dave Grohl je absolútny spájač ľudí, networker ako lusk. Ako v jednom rozhovore spomínal Rob Flynn z Machine Head, nechápe dosť dobre, na čo to Grohl robí, kvôli čomu volá na oslavy a zábavy aj ľudí, ktorých ani osobne nepozná.

Dave Grohl zrejme veľmi dobre vie, kvôli čomu jednoducho je rád obľúbený. Je to jeden z najpozitívnejších ľudí na hudobnej scéne; zdá sa, že to nehrá, je taký naozaj, kto kedy videl aspoň jeden koncert Foo Fighters, určite súhlasí. Concrete And Gold ja nahrávkou s veľmi dlhým zoznamom hostí, aj s takými raritami ako Justin Timberlake v skladbe Make It Right či Paul McCartney za bicími v songu Sunday Rain.

Recenzie na novinku od Foo Fighters sú v pozitívnom duchu, vo všetkých dôležitých hudobných magazínoch zabodovala v priemere 7,2 boda z desiatich. Znalci chvália odvahu a pestrosť, rovnako tak silné a jasné odkazy na Pink Floyd, Led Zeppelin či The Beatles. Rovnako radostné to určite bude aj na koncertoch. Zvlášť fanúšikom v Austrálii a na Novom Zélande môžeme iba závidieť spoločné januárové turné Foo Fighters a Weezer.

Snáď sa čoskoro ukážu aj v našich končinách, aspoň vo Viedni. A snáď už čoskoro nahrajú dosku, ktorou sa vrátia k surovšiemu a priamočiarejšiemu prejavu. A ich zvukovým benchmarkom bude opäť album Roots od Sepultury.

Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame