Album týždňa: Ghostpoet - Dark Days and Canapés

Album týždňa: Ghostpoet - Dark Days and Canapés

Ghostpoet patrí medzi tú malú skupinu hudobníkov, ktorej sa podarilo zopakovať úspech a dostať sa do nominácií na prestížnu cenu Mercury hneď dvakrát. Naposledy sa mu to podarilo v roku 2015 vďaka albumu Shedding Skin. Na albume prezentoval svoju novú vášeň, ktorú našiel v gitarovej hudbe. S gitarovejším zvukom pokračuje aj na novinke Dark Days and Canapés. Na album upozornil už koncom apríla singlom Immigrant Boogie. Vďaka nemu bolo jasné, že Ghostpoet spravil album inšpirovaný aktuálnym dianím vo svete.

„Myslím, že ten album úplne vystihuje túto dobu. To, kde sme. Odráža dobu, v akej tento svet žije, či skôr Európa. Aj keď problémy Európy sa týkajú celého sveta. Utečenecká kríza, brexit, globálne otepľovanie, vojny. No zároveň je to album o mne. O tom, aké je moje miesto v tomto svete. Čím som starší, tým viac sa zamýšľam nad tým, aká je moja úloha v tomto svete. Ale nielen moja, ale úloha nás všetkých. Nie je to album postavený na jednej téme, je to skôr taký mix všetkých mojich pocitov za uplynulé dva roky,“ uviedol Ghostpoet pre Rádio_FM.

S predstavou spraviť ešte gitarovejší album ako ten predošlý mal Ghostpoetovi pomôcť producent. Po pomerne krátkom hľadaní sa dostal k Leovi Abrahamsovi, ktorý pravidelne spolupracuje aj s Brianom Enom. Na novinke Dark Days and Canapés sa Ghostpoet snažil predovšetkým objavovať a experimentovať. Ako sám tvrdí, zastaviť sa na jednom mieste nie je nič pre neho.

Album Dark Days and Canapés je už jeho štvrtým, aj preto si Ghostpoet povedal, že tentokrát si celé nahrávania bude hlavne užívať. Zbavil sa všetkých tlakov a spravil album, ktorý vystihuje predovšetkým jeho vlastnú predstavu. Na albume vám ponúka skladby, ktoré nemajú viac ako dva roky. Samotné nahrávanie trvalo niečo viac ako päť mesiacov.

Debutový album Peanut Butter Blues and Melancholy Jam Ghostpoet nahrával v období po rozchode, album Shedding Skin naopak vznikal v čase, keď bol celkom šťastný. Novinku Dark Days and Canapés nahrával s pocitom frustrácie z doby, v akej žijeme. Zasiahla ho utečenecká kríza, ale aj Brexit.

Ak by stratil schopnosť vymyslieť s každým albumom niečo nové a iné, vtedy by to bol čas, aby s hudbou skončil. Zdá sa, že také niečo zatiaľ Ghostpoetovi nehrozí a dokázal to aj s augustovou nahrávkou Dark Days and Canapés.


 

Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame