Album týždňa: The Cribs - 24 7 Rock Star Shit

Album týždňa: The Cribs - 24 7 Rock Star Shit

The Cribs vo februári tohto roka oslavovali. Je to už desať rokov, odkedy vydali album Men's Needs, Women's Needs, Whatever. Okrúhle výročie si pripomenuli sériou koncertov, stihli ale nahrať aj nový album s poradovým číslom sedem. Kapela sa na ňom vracia ku koreňom a k zvuku, aký mala v časoch, keď začínala. Stavila na surovší a drsnejší prejav, teda opäť oprášila to, čo v nej drieme už dlhé roky. Trojicu súrodencov Jarmanovcou prestal zaujímať komerčný úspech, uspokojiť chcela najmä skalných fanúšikov, ktorí to s ňou ťahajú už dlhé roky.

„Vždy sme to v sebe mali, vždy sme vedeli, že niečo také chceme spraviť. Tá drsnejšia stránka je jednoducho v nás. Nikdy sme neboli tou kapelou, ktorá by chcela dobýjať rebríčky alebo valcovať rádiá,“ uviedli The Cribs tesne pred vydaním nahrávky 24 7 Rock Star Shit. Surovším zvukom sa asi najviac priblížili k nahrávke In The Belly of The Brazen Bull z roku 2012, ktorú im produkoval legendárny Steve Albini, ktorého preslávila aj spolupráca s Nirvanou. Spoluprácu s vychyteným producentom si zopakovali aj na augustovej novinke. „Keď sme s ním robili po prvý raz, vedeli sme, že raz si túto spoluprácu musíme zopakovať,“ uviedli The Cribs.

Edwyn Collins, Alex Kapranos z Franz Ferdinand, Nick Launay, Ric Ocasek. To sú mená producentov, s ktorými už The Cribs počas sedemnástich rokov na scéne spolupracovali. Jediný, s kým si to zopakovali, je Steve Albini. Dôvodom je predovšetkým jeho spôsob práce. Album pod jeho taktovkou nahrali len počas necelého týždňa v jeho štúdiu v Chicagu. „Má presne ten spôsob práce, ktorý našej kapele vyhovuje. Nahráva sa veľmi rýchlo, naživo a on sa snaží zachytiť tú atmosféru, ten jedinečný okamih,“ prezradili The Cribs.

Sú to len necelé dva roky, čo The Cribs vydali album For All My Sisters, ktorý bol už tretím, ktorý sa dostal do top desiatky britského albumového rebríčka, a aj preto sa s vydaním ďalšieho albumu vôbec neponáhľali. To, že vôbec vznikol, je viac-menej náhoda. Kapela totiž plánovala nahrať len EP. Päť dní trvajúca nahrávacia session v štúdiu Stevea Albiniho však bola taká plodná, že z nej nakoniec vzniklo až 10 noviniek. Ako ale uviedli samotní The Cribs, práve takéto náhody spôsobujú, že ich to s hudbou stále baví.

The Cribs sa aj s novým albumom 24 7 Rock Star Shit snažili dať svojim fanúšikom opäť o niečo viac. A práve to je podľa nich dôvodom, prečo sú na scéne tak dlho a prečo od nich ich verní fanúšikovia neodchádzajú. „Nikdy to nebol náš zámer, no to, prečo dokážeme na scéne prežiť, je, že ľuďom dávame viac ako hudbu. Dávame im niečo, čomu môžu veriť. Máme fanúšikom, ktorí s nami žijú a vyrastajú, a to je obrovské šťastie,“ uviedli The Cribs.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame