Album týždňa: Baio - Man Of The World

Album týždňa: Baio - Man Of The World

Vampire Weekend už niekoľko mesiacov makajú v štúdiu a nahrávajú nový album. O členoch kapely však momentálne počúvame častejšie vďaka ich sólovým aktivitám. Odídenec Rostam ohlásil svoj sólový debut a v dobre rozbehnutej sólovej kariére pokračuje aj basgitarista Chris Baio. Ani nie dva roky po albume The Names sa vrátil s novinkou Man Of the World. Album začal vznikať presne pred rokom, presnejšie 24. júna. Tento dátum si Baio pamätá aj preto, že to bol presne ten deň, keď sa dozvedel o Brexite. Správa ho zastihla na letisku a vtedy si uvedomil, že žijeme v dobe, ktorá prepisuje históriu. To bol celkom dobrý dôvod na to, aby nahral nový album.

Jeho debut bol veľmi osobnou nahrávkou, novinku Man of The World aj samotný Baio nazýva politickým albumom. „Vďaka tomuto albumu som sa vysporiadal s tým, čo sa udialo v roku 2016. Rok začal smrťou Davida Bowieho, pokračoval najväčšou politickou katastrofou môjho života, teda Donaldom Trumpom ako prezidentom. Žijem v Londýne. Som Američanom v Londýne, ktorý cestuje medzi dvoma kontinentami a nikde nežije poriadne. Bol som sám v sebe stratený, mal som obavy, citil som sa sám a previnilo. Tento album je pokusom zdokumentovať straty, moje osobné, ale aj straty, ktoré cítim ako súčasť nejakého kolektívu, ktorý nechápe, čo sa to deje v tomto svete,“ uviedol k albumu Baio.

Brexit a Donald Trump ako nový americký prezident. Tieto dve udalosti Baia zasiahli až tak, že jedinou cestou, ako sa s nimi vysporiadať, bolo zatvoriť sa do štúdia a pracovať na nových skladbách. Tie však nie sú depresívne. Baio chce do tohto sveta priniesť niečo pozitívne a ukázať ľuďom, že ten strach o budúcnosť nezažívajú sami. „Bol to pre mňa boj, keď som sa snažil nemyslieť na všetko zlé, čo sa počas uplynulých pár mesiacov udialo. Sú hudobníci, ktorí sa dokážu len tak vypnúť, no u mňa je to náročnejšie. Verím však, že aj vďaka tomu, že som sa nebál podeliť sa o svoje obavy, budú mať ostatní pocit, že v tom nie sú sami, že sme v tom spolu,“ uviedol Baio.

Druhý album vznikol v priebehu necelých dvoch rokov. Takáto rýchlosť prekvapila aj samotného Baio. Ten totiž ďalší sólový album ani neplánoval. „Všetko to bolo veľmi spontánne. Jednoducho som mal pocit, že to musím urobiť. Pracoval som ako šialený, len aby som tomu albumu vdýchol život. Mal som čo povedať a chcel som, aby sa to dostalo k ľuďom,“ uviedol Baio v rozhovore pre popdust.com. Wu Tan Clan, The Afghan Whigs, David Bowie, ale predovšetkým Skepta a jeho Konichiwa. To boli pre Baia tie najväčšie hudobné inšpirácie. Skepta ho zaujal až tak, že časť z jeho skladby zakomponoval aj na svoju vlastnú štúdiovku Man of the World.

Album o mužovi, ktorý cestuje po celom svete. Ale aj album o mužovi, ktorý sa o tento svet obáva. Tak aj to sa ukrýva za názvom Man of the World. Chris Baio na albume pracoval hlavne preto, aby sa vyhol čítaniu či pozeraniu správ o aktuálnom dianí. Nahrávka Man of the World je v porovnaní s jej predchodom The Names z roku 2015 iná a ako tvrdí samotný Baio, je za tým predovšetkým to, že žijeme v celkom inej dobe, ako pred troma rokmi. Album však nie je len dokumentom tejto doby, Baio sa v skladbách snaží celú situáciu predovšetkým pochopiť. Na novinke Man of The World si aj tentokrát vystačil sám, jediným pomocníkom mu bol zvukár John Foyle.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame