Album týždňa: KRS-One - The World Is Mind

Album týždňa: KRS-One - The World Is Mind

KRS-One je pán, ktorého by mal poznať každý jeden fanúšik hip-hopu. A vlastne nielen hip-hopu – hudby a kultúry vo všeobecnosti. Svojou tvorbou a aktivitami totiž znamená viac ako 99 percent hip-hopovej scény. Je živým odkazom, že poslanie je dôležité. Že hip-hop sa dá aj v roku 2017 robiť v súlade so zásadami, na ktorých vznikol. A že aj päťdesiatnici môžu (a aj budú) rapovať.

Na scéne je 30 rokov a v súčasnosti mu už málokto povie ináč ako Teacha (učiteľ). Okrem hudby sú totiž známe aj jeho hip-hopové prednášky. V tých sa snaží mladým vysvetľovať, ako vznikal hip-hop, na akých pilieroch stojí a prečo je väčšina súčasných MCs odtrhnutá od koreňov. Učí, že hip-hop je pocit, postoj, životný štýl – že hip-hop ste vtedy, keď ste sami sebou, a nie vtedy, keď chrlíte jednu pózu za druhou. Že hip-hop vznikol na zásadách Peace, Love, Unity, Having Fun (mier, láska, jednota a zábava), že vôbec nevznikol preto, aby šíril nenávisť. Hip-hop mal ľudí zjednocovať, dopriať im útočisko v časoch, keď ich trápili zlé sociálne pomery a otvorené násilie v uliciach. A povedzme si pravdu – bol aj odpoveďou na disco, ktorému časť černochov v New Yorku nevedela prísť na chuť ani v jeho najslávnejších časoch.

Na novom albume The World Is Mind sa KRS-One naďalej snaží šíriť prapodstatu hip-hopu, ktorá má podľa neho uplatnenie aj v súčasnosti. Popri optimizme a zábave, ktorú by mal človek implementovať aj do svojho všedného života, sú to na druhej strane reflexie na aktuálne problémy spoločnosti. KRS-One celé roky vyzýva MCs, aby písali viac sociálnych a spoločensky orientovaných textov. Sám sa tak na novom albume pristavuje pri konšpiračných teóriách, falošných správach, rasistických policajtoch aj predstaviteľoch moci, ktorí sa podľa neho nikdy nemali dostať tam, kde sú. Áno, aj pri Trumpovi.

Po hudobnej stránke priniesol nový album Učiteľa hip-hop v jeho najčistejšej podobe. Poctivú klasiku. Boombap a sample. Niekto by mohol namietať, že hip-hop sa dá robiť už aj inak, že sa dá robiť originálnejšie, s „progresívnejším“ zvukom. Ale no tak! Veď takého hip-hopu vychádza viac, ako by sme si stihli vypočuť za celý život. Dostali sme sa do obdobia, keď je osviežujúce práve to, s čím priebežne prichádza KRS-One. S tradičným, energickým, vynikajúco zarapovaným hip-hopom, ktorý v hudbe aj v textoch pripomína, o čom vlastne tento životný štýl je.

Čo sa týka zahraničných ohlasov, mám pocit, že tomuto albumu venovali médiá málo pozornosti. Viem pochopiť, ak sa im nechce písať o niečom, čo KRS-One robí už 30 rokov. Ale možno si tento album ani nevypočuli. Obsahuje totiž veľa aktualizačných momentov, o ktorých by sa dalo hovoriť, dalo písať. A keď je pravda, čo KRS-One tvrdí, že tento album napísal aj nahral v priebehu jedného týždňa, tak klobúk dole! Vo veku 51 rokov je pri svojej plnej sile, v „kabáte“, ktorý neprezliekol posledné tri desaťročia

Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame