Album týždňa: Saint Etienne - Home Counties

Album týždňa: Saint Etienne - Home Counties

Takmer päť rokov oddychovali, aby nabrali nové sily. Saint Etienne oddych prospel, v priebehu šiestich týždňov nahrali nový štúdiový album Home Counties. Do štúdia chodili počas tohto obdobia každý jedeň den, aby nahrali 19 skladieb, ktoré vystihujú dni v mestách obklopujúcich Londýn. Teda presne v tých miestach, kde vyrástli aj členovia Saint Etienne – Sarah Cracknell, Bob Stanley a Pete Wiggs. „Veľmi sme si toto nahrávanie užili. Čerpali sme inšpiráciu z nášho detstva. Všetci traja sme žili takmer rovnaké životy, aj keď na celkom iných miestach. Spájala nás ale vášeň pre hudbu a Londýn,“ uviedli k novinke Home Counties Saint Etienne.

Tzv. Home Counties sú oblasti okolo Londýna. Nie každý je však hrdý na to, že práve na týchto miestach vyrastal. Saint Etienne však odtiaľ pochádzajú a práve na tom postavili už deviaty štúdiový album. Pracujú s príbehmi unudených teenagerov, ktorí si vymýšľajú strašidelné príbehy, či s príbehmi ľudí, ktorí sa hádajú o parkovacie miesta. Saint Etienne však k tejto téme pristúpili s humorom a nadhľadom. Inšpiráciu na album, ktorý nahrávali od leta do jesene minulého roka, hľadali na rovnakých miestach ako herec Tony Hancock či komik Spike Milligan.

Hoci je to už takmer päť rokov, čo Saint Etienne vydali album Words and Music By Saint Etienne, kapela predsa len nové skladby zverejňovala. Aj keď len počas živých vystúpení, kde si novinky testovali. Samotné nahrávanie trvalo viac ako mesiac. Počas nahrávacích session, ktoré prebiehali v  Londýne, Saint Etienne asistovali Shawn Lee z Young Gung Silver Fox či Augustus z kapely Kero Kero Bonito. Pridali sa aj Carwyn Ellis či Richard X. „Shawn je úžasný multiinštrumentalista a funguje medzi nami niečo ako telepatia, vie presne, čo chceme. Ten album je dosť pestrý, čo sa žánrov a nálad týka, no on to dokázal spojiť a spraviť niečo, čo sa bude približovať našim predošlým albumom, ale zároveň to bude znieť celkom inak,“ uviedli Saint Etienne.

Saint Etienne sa na albume Home Counties nechali inšpirovať mestami, ktorým vďačíme za The Beatles, Prodigy či Depeche Mode, ale aj za úspešné futbalové kluby. Saint Etienne na albume riešia, ako niektorí milujú a iní nenávidia miesta, odkiaľ pochádzajú. „Životný štýl predmestí sľubuje anonymitu, no tá tam nie je, a to je presne ten zdroj inšpirácie,“ uviedol Bob Stanley. Príbeh o dievčati, ktoré sa po noci strávenej vonku vracia domov, či príbeh o tom, ako by to dopadlo, keby David Bowie bol stále Davidom Jonesom a zostal by pri kancelárskej práci. Aj tieto predstavy rozvinuli Saint Etienne na albume Home Counties.

V Londýne usadení Saint Etienne vám takmer päťročnú pauzu medzi dvoma albumami vynahradili až 19-trackovou nahrávkou. Mnohé však nemajú viac ako minútu. Na albume aj samplovali, a to vysielanie britského BBC. Melanchólia a nálada, to sú najväčšie inšpirácie pre Saint Etienne a tak to zostalo aj na albume Home Counties. „Zoberte si skladby ako Dancing Queen. Na povrchu je to veľmi šťastná skladba, no keď idete hlbšie, je v nej emócia a je to celkom melancholická skladba. A ten kontrast a hra s náladami, tak presne to náš inšpiruje,“ uviedli Saint Etienne.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame