Album týždňa: Goldfrapp - Silver Eye

Album týždňa: Goldfrapp - Silver Eye

Robia hudbu pre tých, ktorí majú podobne ako oni radi prekvapenia. A prekvapiť sa snažia aj na v poradí siedmom albume. Alison Goldfrapp a Will Gregory sú po štyroch rokoch od vydania albumu Tales of Us späť s nahrávkou Silver Eye. „Neradi sa opakujeme. Väčšinou reagujeme na veci, ktoré sme práve spravili. Milujeme tú spontánnosť, ktorú so sebou prinášajú doposiaľ nepoznané veci. Často si až počas samotného procesu uvedomujeme, čo vlastne robíme. Fanúšikovia, ktorí sú s nami už dlhé roky, sú práve tí, ktorí sa radi spolu s nami nechávajú prekvapovať,“ uviedla v oficiálnom vyhlasení k čerstvej štúdiovke Alison Goldfrapp.

Goldfrapp sa netajili, že pracujú na novom albume a pravidelne nás zásobovali fotkami zo štúdia. Prvé informácie o prácach na novej štúdiovke sa objavili už v lete 2015. Dvojica si spolupracovníkov na albume vyberala dôkladne a za kvalitnými producentami neváhali aj vycestovať. S Johnom Congletonom, známym vďaka spolupráci so St Vincent či Wild Beasts, pracovali v Dallase, v Londýne im pri nahrávaní asistoval Haxan Cloak od Bjork či Leo Abrahams, pravidelný spolupracovník Briana Ena. S výsledkom sú Goldfrapp spokojní a ako Alison priznáva, nie všetky vlastné albumy dokáže stále počúvať, novinka Silver Eye však medzi ne patrí.

Marcový album Goldfrapp nazvali Silver Eye, čo je pre nich metafora pre mesiac. Veci medzi nebom a zemou či sila prírody inšpirovali celý album, čím sa priblížili k nahrávke Supernature z roku 2005. Na marcovej štúdiovke však išli ešte ďalej. „Zem, oheň a voda, ale tiež pohanstvo, mystika, naše vlastné sny a predstavy. Tieto veci boli vždy súčasťou našich albumov, no Silver Eye na nich stojí,“ uviedla Alison Goldfrapp. Napriek tomu Goldfrapp nový album nenazývajú konceptuálnym. Podľa ich vlastných slov, myšlienku, tému či názor by mal mať každý album bez toho, aby bolo nutné to zdôrazňovať.

Nový album Goldfrapp „dýcha, Will Gregory a Alison Goldfrapp dali priestor veľkým plochám a ak mali pred nahrávaním nejakú konkrétnu predstavu, tak to bolo to, aby ich nová štúdiovka pôsobila rozptýlenejšie a predovšetkým, aby neobsahovala beaty, ktoré už vo svojej kariére využili. Aj preto sa duo obklopilo novými spolupracovníkmi. „Vždy sme pracovali s rôznymi hudobními, no s výnimkou Nicka Batta sme im nikdy nedovolili zasiahnuť do tvorivého procesu. Tentokrát to bolo inak a jednoznačne to prinieslo novú energiu. Neviem si to vynachváliť,“ uviedla k spolupráci s Johnom Cogletonom, Leom Abrahamsom či Haxanom Cloakom Alison Goldfrapp. Tá na mladých producentoch oceňuje aj ich schopnosť zžiť sa s novými technológiami.

Goldfrapp mali v prípade nahrávky Silver Eye absolútnu kontrolu nielen nad nahrávaním, ale tentokrát aj vizuálmi, o ktoré sa postarala samotná Alison Goldfrapp. Vďaka nim dokonca vycestovala na Kanárske ostrovy. „Obraz k hudbe patrí a nás to vždy fascinovalo. Možno aj preto toľko hudobníkov robí hudbu do filmov. Je to fascinujúce pracovať s drámou a atmosférou,“ uviedol Will Gregory. Na nahrávke Silver Eye sa vybrali popovejším smerom aj s vedomím, že nie každý bude spokojný. Ako však dodávajú, pri nich nikdy neviete, čo ďalšie urobia. „Ak môžete skúšať stále niečo nové, tak prečo sa do toho nepustiť. To je oveľa vzrušujúcejšia cesta. Ak premýšľate nad tým, čo od vás chcú iní, strácate až príliš veľa,“ prezradil Will Gregory.


NIka_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame