Album týždňa: Laura Marling - Semper Femina

Album týždňa: Laura Marling - Semper Femina

Aj rok 2017 sa už na sklonku zimy javí ako ďalší veľmi silný pesničkársky rok – spomeňme len Jensa Lekmana, Julie Byrne, Ryana Adamsa či Jescu Hoop. Do zoznamu pred pár dňami pribudol aj v poradí šiesty album britskej folkáčky, v minulosti ocenenej napr. formou Brit Award či NME Award.

Tento týždeň to vyzeralo na nerozhodný súboj Alt J, Real Estate a Laury Marling, ženský prvok však dostal prednosť – a to nielen pre nedávny medzinárodný deň, ani pre vyváženie minulotýždňovej novinky chlapca menom Petijee. Laura je skrátka čoraz lepšia, už je takmer rovnako dobrá ako Joni, rozumej Mitchell, a pritom stále osobitá. A je tiež dôležitým dôkazom toho, že silné pesničkárstvo, aj s nádychom retra a sentimentu, nemusí znieť ako Ed Sheeran.

Archetypy silných žien, archetypy zraniteľných a zraňovaných žien, žena ako sexuálny objekt, žena, ktorá krásu popiera a zároveň je jej neodmysliteľnou súčasťou. Ženskejšia ako Laura Marling nie je hádam ani Jenny Hval. Aj albumová novinka je dôkazom, no Laura zašla ešte ďalej, keď v decembri minulého roka napísala hudbu pre londýnske divadelné predstavenie Mary Stewart na motívy Freidricha Schillera. Na Semper Femina dosiahla jej fascinácia silnými ženami histórie, so všetkými ich problémami, o čosi praktickejší, každodenný rozmer.

Hudobne nie je autorkinu fascináciu veľmi ťažké vystopovať: okrem už spomínanej Joni Mitchell je to najmä Leonard Cohen, ale aj klasická hudba, napr. Brit Frederick Delius.  Miestami sú aranžmány nadčasovo silné, niekedy je hudba zbytočne krotká až nevzrušivá, občas to Laura prepískne smerom ku gýču, napokon ale rovnováhu udrží a nespadne.

Detaily robia z albumu ukotvenie v súčasnosti – predovšetkým tie zvukové a rytmické. Hoci nikto nehrá nič extra, na to máme iné žánre, viete presne ukázať na part a nástroj, ktorý má v danej chvíli z dielka spraviť album, ktorý vypovedá aj o roku 2017. Produkčne sa o to postaral Blake Mills, šikovný gitarista aj producent, ktorého služby v minulosti ocenili aj Norah Jones, Lucinda Williams, Weezer, Lana Del Rey, Conor Oberst či Dangermouse.

Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame