Album týždňa: Elbow - Little Fictions

Album týždňa: Elbow - Little Fictions

Po 25 rokoch potrebovali zmenu. Zmenili spôsob nahrávania, ale aj zostavu. Elbow si prešli ťažkým obdobím, aby nahrali album, ktorý je podľa ich vlastných slov tým najlepším. „Potrebovali sme niečo iné. Prišli sme o bubeníka a museli sme sa naučiť fungovať v štvorčlennej zostave,“ uviedol pre britský Sun spevák kapely Guy Garvey. V kapele to začalo fungovať inak, a tak sme logicky začali aj my znieť celkom inak. Sviežejšie, možno trochu zábavnejšie. Little Fictions je dielom znovunarodenej kapely,“ dodal Guy Garvey.

Bolo to takmer presne pred rokom, keď bubeník Richard Jupp oznámil svoje rozhodnutie odísť od kapely. A aj keď sa podľa slov Guya Garveyho nerozchádzali v najlepšom, táto zmena bola potrebná. Kapelu však nepoložila, práve naopak. Elbow sa na novinke Little Fictions vrátili do čias albumu Asleep in the Back z roku 2001 či slávnej nahrávky The Seldom Seen Kid. Témy na albume hľadali nielen vo svete, ale aj vo vlastných životoch. Guy Garvey si práve v čase nahrávania siedmej štúdiovky prešiel dôležitým životným obdobím. Stal sa z neho štyridsiatnik a stihol aj svadbu. Na albume tak už tradične dostala priestor aj láska a témy s ňou spojené.

Nahrávanie nového albumu Elbow prebehlo na dvoch miestach. V Škótsku a Manchestri, kde kapela spolupracovala aj so sláčikovou sekciou The Halle Orchestra, ale aj členmi komunitného zboru či vokalistami London Contemporary Voices. Meno producenta ani tentokrát nezmenili, pod album sa podpísal ich klávesák Craig Porter. Niekoľko skladieb na albume vzniklo počas session v prenajatom dome v Škótsku, na rovnakom mieste, kde tvorili aj Led Zeppelin.  Bolo tam zima, celú miestnosť vyhrieval len jeden krb. Okolo neho sme rozostavali nástroje a začali hrať. Bol to taký očistný proces,“ uviedol Guy Garvey. Na tejto session sa mal zúčastniť aj ich bývalý bubenik Richard Jupp, ktorý nakoniec nedorazil. Ako však Elbow zo žartu hovoria – bez bicích sa aspoň konečne mohli v miestnosti poriadne porozprávať.

Donald Trump ako nový americký prezident, utečenecká kríza či Brexit. Tieto témy hýbali svetom, ale aj životmi členov Elbow. A tak sa tieto témy dostali aj na ich nový album Little Fictions. Ten album vznikal v naozaj desivých časoch. Muselo sa to na ňom odraziť. All Disco alebo K2 sú plné rezignácie,“ uviedol Guy Garvey. Album je ale predovšetkým veľmi osobným, v kariére Elbow dokonca tým najosobnejším. Samotná kapela album definuje ako dokument o nových Elbow, ale aj rozlúčku s odídeným bubeníkom Richardom Juppom.

Elbow sú majstrami orchestrálne znejúcich skaldieb, na novinke Little Fictions však radšej stavili na jednoduchosť. Namiesto skladieb, ktoré by dobre zneli na štadiónoch, sa snažili priblížiť zvuku z albumu Build a Rocket Boys z roku 2011. Po úspechu s albumom The Seldom Seen Kid sme sa trochu báli tých intímnejšie znejúcich skladieb. Nevedeli sme si predstaviť, ako by v takých obrovských halách dokázali fungovať. Ale zistili sme, že aj tie jednoduchšie a intímnejšie skladby dokážu mať silu vo veľkom priestore,“ uviedol Guy Garvey. Aká bude ale ďalšia cesta Elbow, je vo hviezdach. Kapelu totiž baví hľadať predovšetkým nové cesty, tak ako to spravili na novinke Little Fictions.


NIka_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame