Album týždňa: Peter Doherty - Hamburg Demonstrations

Album týždňa: Peter Doherty - Hamburg Demonstrations

Talent a výnimočnosť sa Petrovi Dohertymu uprieť nedajú, no je pravda, že uplynulých pár rokov viac ako svojou hudbou pútal pozornosť problémami, ktoré mu spôsobovala jeho drogová závislosť. Zdá sa ale, že Peter Doherty je z najhoršieho vonku, a už takmer dva roky nahráva či koncertuje, a to bez väčších škandálov. V minulom roku stihol veľký návrat s kapelou The Libertines, keď po dhých desiatich rokoch vydali album Anthems for Doomed Youth. Peter Doherty však nikdy neprestal robiť aj vlastné skladby, z ktorých vznikol jeho čerstvý album Hamburg Demonstrations. Na ten si fanúšikovia niekdajšieho speváka Babyshambles museli počkať takmer sedem rokov.

Bolo to v roku 2015, keď Peter Doherty absolvoval liečenie sa z drogovej závislosti. Z veľkých problémov sa dostával v Thajsku, kde z jeho materskou kapelou The Libertines napísal aj ich ostatný album. Nahrávanie jeho vlastnej sólovky prebehlo síce na menej exotickom mieste, no srdcu Petra Dohertyho veľmi blízkom. Novinku Hamburg Demonstrations nahral, ako už názov napovedá, v Hamburgu. Mesto v Nemecku dokonca Peter Doherty nazýva jedným zo svojich domovov. Hamburg má pre talentovaného hudobníka ešte jeden špeciálny význam – je to miesto, kde svoje začiatky prežili aj jeho obľubení The Beatles.

Je to už dlhých sedem rokov, odkedy Peter Doherty vydal vlastný solový debut Grace/Wastelands. Novú, len druhú vlastnú štúdiovku chcel pôvodne nahrať s kolegom z jeho kapely Babyshambles Mickom Whitnallom, ten však lietal v podobných problémoch, v akých sa kedysi topil aj Peter Doherty. A tak si našiel nového spolupracovníka. Album Hamburg Demonstrations mu produkoval Johann Scheerer, ktorý v Hamburgu vlastní malé, ale dobre vybavené štúdio plné starých nástrojov. Nahrávanie im zabralo takmer šesť mesiacov.

To, že Peter Doherty chystá ďalší sólový album, bolo jasné už v marci tohto roka. O mesiac na to sa pár šťastlivcov počas Record Store Day dostalo k vinylu so singlom The Whole World Is Our Playground, ktorý Doherty nakoniec zaradil aj na albume. Miesto na ňom si našla aj vynovená verzia skladby Flags Of The Old Regime, ktorú Peter venoval svojej dobrej, už žiaľ zosnulej kamarátke Amy Winehouse. Už z toho je jasné, že nový sólový album je pre Petra Dohertyho osobnou spoveďou. Nevyhol sa však ani tomu, čo sa aktuálne deje vo svete. Napríklad skladbu Hell to Pay At The Gates of Heaven napísal tesne po minuloročných teroristických útokoch v Paríži.

Keď tvoril s Babyshambles či The Libertines, vždy to bolo o kompromisoch. Album Hamburg Demonstrations je však len o ňom a je tou najosobnejšou výpoveďou. „Je to album, ktorý je na 100 percent Doherty,“ tak sa ešte pred vydaním vyjadril k novinke Hamburg Demonstrations samotný Peter Doherty. Ani po nahrávaní sa však s novými skladbami nevyčerpal a ako uviedol pre týždenník New Musical Express, jeho laptop je plný demo nahrávok, ktoré sa chystá dokončiť. Vyzerá to tak, že Peter Doherty s 11-trackovou novinkou ešte posledné slovo nepovedal.

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame