Album týždňa: Bon Iver - 22, A Million

Album týždňa: Bon Iver - 22, A Million

Justin Vernon by si pokojne vystačil so svojim hlasom a gitarou, sila jeho hudby by zostala rovnaká. Na novom albume Bon Iver však prechádza rôznymi žánrami a výdatne si pomáha elektronikou. A hoci by ste ho po desiatich rokoch od vydania debutového albumu už ťažko spoznali, spevák a multiinštrumentalista Justin Vernon nestratil nič na svojej úprimnosti a na albume 22, A Million vám opäť raz odovzdáva kus zo seba. Potreboval som, aby ten album znel trochu extrémnejšie, aby som mal radosť z toho, že tomuto svetu niečo dávam," uviedol Justin Vernon.

S nasledovníkom nahrávky Bon Iver, Bon Iver, ktorej súčasťou je aj cenami Grammy ovenčený singel Holocene to projektu Bon Iver trvalo dlhých päť rokov. Justin Vernon si však počas uplynulých pár rokov prešiel ťažkým obdobím. Takmer každý deň v sebe riešil otázky, či to celé ešte má zmysel. To, že si môžem robiť čo chcem, je dar ale zároveň prekliatie. Dostalo sa mi viac pozornosti, ako by som si kedy želal, viac, ako by som vedel uniesť," uviedol v jednom z rozhovorov 35 ročný hudobník. Justina Vernona však ani tak netrápilo, či zopakuje komerčný úspech, on sám sa potreboval svojou hudbou "zasýtiť", a tak najväčšie tlaky si spôsoboval on sám.

Nahrávaniu tretej štúdiovky Bon Iver predchádzala cesta do Grécka, ktorú Justin Vernon absolvoval mimo turistickej sezóny, a tak ho tento výlet vyšiel poriadne draho. Práve na jednom z Gréckych ostrovov mu napadol text "čoskoro by to mohlo skončiť", z čoho nakoniec vznikol text skladby 22 (OVER S∞∞N). S prácami na albume pokračoval v rodnom Wisconsine. Štúdiové sessions však pripomínali skôr hodiny a hodiny improvizácie s rôznymi hudobníkmi. Justin Vernon pred gitarou tentokrát uprednostnil skôr syntetizátor, vokóder či rôzne efekty.

Názov albumu 22, A Million nie je náhodný. Justin Vernon je už dlhé roky fascinovaný číslami, predovšetkým číslom 22. To nosil v školských časoch na dresoch a vraj aj budík si nastavoval 22 minút pred celou. Oveľa záhadnejšie však pôsobí aj samotný tracklist albumu zložený z rôznych znakov a samozrejme čísel. Pravdou ale je, že tracklistom aj názvom albumu len podčiarkuje to, čo na novinke 22, A Million ponúka. Najväčšou výzvou na tomto albume bolo, aby sme dokázali priniesť niečo nové, no zároveň aby sme dokázali vytvoriť zvuky, ktoré budú znieť ako vytvorené úplnou náhodou," uviedol Justin Vernon.

Album 22, A Million Justin Vernon má aj špeciálne venovanie. Albumom si uctil dvojicu  hudobníkov. Pesničkára Richarda Bucknera a Bernice Johnson Reagon z kapely Sweet Honey in the Rock, ktorá vznikla začiatkom 70.rokov. Richard Buckner má trinásť albumov a každý jeden je perfektný. Bernice zasa sledujem dlhé roky. Dostal ma jej hlas v dokumente Civil War Kena Burnsa. Spievala černošské spirutálne skladby. Sama si robila aj zbory. Dokázala svoj hlas meniť toľkými rôznymi spôsobmi. Mike Patton je oproti nej nikto," uviedol na tlačovej konferencii k albumu samotný Justin Vernon.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame