Album týždňa: Banks & Steelz – Anything But Words

Album týždňa: Banks & Steelz – Anything But Words

Na albume Anything But Words sa stretli dve veľké osobnosti. Paul Banks, frontman kapely Interpol, a RZA, hlava Wu-Tang Clanu. Nejde pritom len o spoluprácu producenta a rappera. RZA bol odjakživa hlavným producentským členom klanu. To on spravil veľkú väčšinu tých slávnych temných beatov, sám hrá na gitaru aj na klavír. Ide teda o kolaboráciu dvoch skladateľov, z ktorých jeden spieva, druhý rapuje, jeden patrí do sveta indie rocku, druhý na hip-hopovú scénu, no obaja zaujímajú na svojich piesočkoch vedúce postavenie.

Päť rokov trvalo, kým Banks a Steelz vydali spoločný album. Aj keď – na ich obranu – nič také pôvodne neplánovali. Kamošili sa, hrali spolu šach a popritom, akoby mimochodom, nahrali demo. Na hudobných manažérov to zapôsobilo natoľko, až ich vyburcovali k spoločným plánom. Štúdiovka vznikala intenzívnejším spôsobom tri roky, na viac ako 200 štúdiových stretnutiach, počas ktorých vznikli nápady na 40 pesničiek. Popritom však pracovali aj na vlastných projektoch.

Otázka môže znieť, koho osobnosť prevážila, Rizova alebo Banksova? Aký je nakoniec album Anything But Words? Hip-hopový Interpol alebo indie-rockový RZA? Najlepšie je, že ani jedno, ani druhé. Prednedávom sa RZA vyjadril, že Banks je konečne človek, ktorý v štúdiu pracuje tak tvrdo ako on sám. A naozaj, RZA a Banks si prácu podelili 50-50. Na refrénoch prevažuje Banks, na veršoch RZA. Hudby sú vkusnou fúziou rocku a hip-hopu, v rámci ktorej si vytvorili svoj vlastný, úplne nový zvuk hip-hopovo-rockových crossoverov.

Človek by povedal, že to bude ďalšie mikrofónové sólo Rizu, na ktorom ho nebudú obmedzovať kolegovia z klanu. Keď máte v skupine 9-10 členov, veľa si nezarepujete, do hĺbky môžete ísť až na sóle. Pravda však je, že RZA to s rapom príliš nepreháňa. Predvádza jeden výborný flow za druhým, no veršov má striedmo, a tak môže novinka zaujať aj tých, ktorí rap príliš nepočúvajú. A tých, ktorí ho počúvajú, potešia hosťovačky od ďalších členov klanu (Method Man, Masta Killa, Ghostface Killah), ale aj Kool Keitha. V skladbách sa objavili aj Florence Welch, Andrew Wyatt z kapely Miike Snow alebo Kid Harpoon.

Pri počúvaní tohto albumu mi napadla najmä jedna intenzívna myšlienka: Aké by to bolo osvieženie pre slovenskú hip-hopovú scénu, keby projektu s nehip-hopovým producentom dalo šancu viac reperov. U nás na Slovensku to priebežne robí asi len Vec, ostatní sa držia ľudí z komunity. Súdržnosť je síce sympatická, no album Anything But Words príkladne ukazuje, ako osviežujúco môže malé vybočenie dopadnúť. Najmä na dynamickejších skladbách ako Giants, Ana Electronic, Love & War, Anything But Words. A že sú spokojní aj Banks a RZA, dokazuje ich plán na štúdiovku číslo dva.


Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame