Album týždňa: Gone Is Gone

Album týždňa: Gone Is Gone

Ako to, že v Los Angeles vzniká v poslednej dobe tak veľa superskupín? Troy Sanders, basgitarista a spevák slovutných Mastodon na to v rozhovore pre magazín NME odpovedal celkom jednoznačne: „L.A. je, čo sa zábavného priemyslu týka, hlavné mesta sveta – nedá sa tu len tak žiť a zároveň nestretávať na každom rohu niekoho slávneho z tituliek magazínov, z filmov, seriálov a samozrejme z hudobných pódií. Veci sa tu dejú celkom prirodzene a jednoducho.“
Zoznámte sa s prirodzene a ľahúčko vzniknutou formáciou Gone Is Gone!

Gone Is Gone v prvom rade nemajú radi označenie „superskupina“. Vôbec totiž nevystihuje to priamočiare spojenie ľudí, ktorí spolu radi džemujú, skúšajú, nahrávajú, jednoducho tvoria. Žiadne vedľajšie plány, excelovské tabuľky manažérov a finančných analytikov, žiadne pokusy o zbohatnutie na menách svojich domovských kapiel.

Hudobníci z formácií Mastodon, Queens Of The Stone Age a At The Drive In jednoducho zistili, že im to v skúšobni spolu dobre hrá. Slovo dalo slovo, sólo dalo sólo a nahrávka je na svete. Zatiaľ vo forme EPčka s prekvapujúco dlhým hracím časom, ale hovorí sa aj o celom albume.

Základ hudobného výraziva Gone Is Gone je v spoločnej tvorbe dvojice Tony Hajjar a Mike Zarin. Spolu sú napríklad autormi hudby k slávnemu filmu Inception, alebo k počítačovej hre Splinter Cell: Blacklist. Ich hudba dostávala miestami obrysy skutočnej kapely, tak si zavolali inšpiratívneho gitaristu menom Troy Van Leeuwen, ktorý je známy najmä z pôsobenia u ikonických Queens Of The Stone Age. A keď zrazu potrebovali aj spev, jeden Troy zavolal druhému – Van Leeuwen Sandersovi a celá zostava Gone Is Gone bola na svete. Na ich debutovom EP sa však stále dajú nájsť soundtrackové dozvuky – napríklad v skladbe s názvom Character.

Rovnako ako v prípade ďalšej veľmi úspešnej superskupinovej spolupráce s názvom Killer Be Killed, aj u Gone Is Gone je úplne zrejmé, akú radosť mali zúčastnení hudobníci zo spoločného hrania. Sludgeová vypaľovačka Violescent na úvod nahrávky, chytľavá Starlight s rozšafným, klenutým refrénom či košatá záverečná This Chapter, všetko tu sedí na správnom mieste a robí radosť fanúšikom, ktorí sa niekedy čo i len obtreli o tvorbu Mastodon, Queens Of The Stone Age či At The Drive In. Gone Is Gone im na svojom debutovom EP prináša veľmi slušnú zážitkovú nadstavbu.

Aj keď je debutové EP od Gone Is Gone radostnou udalosťou uprostred leta, fanúšikov určite ešte viac zaujíma, čo sa deje v domovských skupinách zúčastnených hudobníkov. Európska časť koncertnej šnúry znovuobnovených At The Drive In bola napríklad v našich luhoch a hájoch, a.k.a. vo Viedni vypredaná za niekoľko hodín.

Veľkú radosť určite majú všetci fanúšikovia Mastodon, ktorí svojich miláčikov môžu vidieť v prvý deň festivalu Brutal Assault v Česku, rovnako tak vo Viedni o pár dní neskôr. Ba čo viac, Mastodon chystajú nový album, sú uprostred demonahrávok a aranžovania, hovorí sa o dvojalbume s vplyvmi psychedélie a Bee Gees. Tak či onak, od hudobníkov, ktorí majú na svedomí Gone Is Gone, nás ešte v budúcnosti čaká nesmierne veľa silných zážitkov.


Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame