Album týždňa: The Kills - Ash and Ice

Album týždňa: The Kills - Ash and Ice

Sú celkom rozdielni, napriek tomu im to spolu funguje už 15 rokov. Hoci si od seba na nejaký čas potrebovali oddýchnuť, nakoniec sa vrátili. A z toho, čo ich robilo výnimočnými, nič nestratili. Alison Mosshart a Jamie Hince po piatich rokoch nadviazali na to, čo spravili na albume Blood Pressure. Nájsť ten správny balans. To bol vždy spôsob, akým sme spolu pracovali. Jej silné stránky sú tie, v ktorých ja zaostávam, a moje silné sú zasa jej slabými a preto to vždy funguje dokonale. Je to celkom iná forma priateľstva, akú máme s inými ľuďmi," uviedol Jamie Hince.

Aj keď The Kills na pár rokov zmizli, ticho okolo dvojice Alison Mosshart a Jamie Hince nenastalo. Jamie niekoľko rokov bojoval s vážným zranením ruky a dlho nebolo jasné, či ešte niekedy zoberie gitaru do rúk. Alison Mosshart bola hudobne aj naďalej aktívna, a to v supergrupe The Dead Weather, ktorú založil Jack White. Album Ash and Ice mohli pokojne vydať aj skôr, s novými skladbami totiž problém nemali. Problémom bolo len správne načasovanie. Veľakrát sa nám stalo, že sme mali hotových 15 skladieb, dosť na album, ale stále sme nemali pocit, že to je ono a tak sme pokračovali. Nikdy sme sa necítili byť pod tlakom. Nie sme tá kapela, ktorá potrebuje vydávať jeden album za druhým. Nám stačí, aby sme mohli koncertovať," prezradil Jamie Hince.

Nahrávanie piatej štúdiovky The Kills prebiehalo hneď na dvoch miestach. V slávnych Electric Lady Studios v New Yorku, ale aj v prenajatom dome v LA, kde kedysi žil aj slávny Jimi Hendrix. Úlohy producenta sa zhostil samotný Jamie Hince, asistoval mu John O'Mahoney známy vďaka spolupráci s The Cribs či Metric. Toto rozhodne nebol ten album z kategórie jednoduchých. Celý čas to bolo o tom, že sme napísali skladbu a potom ju do zblbnutia prerábali. Snažili sme sa dostať sa mimo našej konfortnej zóny, robiť niečo, v čom nie sme až takí dobrí, až sme v tom neboli výborní. Som na ten album hrdá a mám ho naozaj rada," uviedla Alison Mosshard pre musicfeeds.com.

The Kills sa ani za 15 rokov nenaučili tvoriť spoločne a tak aj skladby na album Ash and Ice písali samostatne. Alison Mosshart sa snažila na albume dostať energiu zo slnečného LA, Jamie Hince sa na album snažil dostať viac soulu a tak samploval. Napríklad aj bicie zo skladby I Thank the Lord, ktorú začiatkom 70. rokov nahrali Mighty Voices of Wonder. Cesta k výsledku, teda k albumu Ash and Ice bola dlhá. Celé je to o hľadaní, tvorení, mazaní, prerábaní, znovujobjavovaní, posúvaní sa vpred, diskutovaní a ponocovaní až kým sa tam nedostanete," uviedla Alison Mosshart.

Samotní The Kills si uvedomujú, že posunúť sa ďalej v gitarovej hudbe je ťažké a pre niektoré kapely aj nemožné, napriek tomu sa o to na novinke Ash and Ice pokúsili. Sú kapely ako The Bad Seeds alebo The Cramps, ktoré majú svoj zvuk a nesnažia sa ho meniť. No my sme iní. Vždy sa snažíme o to, aby sme sa neopakovali. Každá jedna platňa sa musí líšiť od tej predošlej. Tak the Kills jednoducho fungujú. Potrebujem s tou gitarou spraviť niečo, čo som v minulosti neskúšal. Jednoducho experimentovať," uviedol Jamie Hince pre magazín Rolling Stone.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame