Album týždňa: Jessy Lanza - Oh No

Album týždňa: Jessy Lanza - Oh No

Viac popu, menej r'n'b, tak znie kanadská producentka Jessy Lanza v roku 2016 a dva roky po vydaní vychvaľovaného albumu Pull My Hair Back. Speváčka zastupujúca vydavateľstvo Hyperdub trochu pridala na tempe a jej spev je sebaistejší ako kedykoľvek predtým. Pri predošlom albume sme ani poriadne nevedeli, čo robíme. Vedeli sme, že milujeme r'n'b a chceli sme sa mu čo najviac priblížiť. Teraz sme vedeli, že pôjdeme popovým smerom. Hovorila som si, že kašľať na všetko, idem do toho," uviedla Jessy Lanza pre noisey.vice.com. Tvorbu jej druhej platne výrazne inšpirovala minuloročná spolupráca s houseovým producentom Morganom Geistom na nahrávke The Galleria, z ktorej vzniklo niekoľko skladieb práve na novinku Oh no.

Nahrávanie novej štúdiovky Jessy Lanza prebiehalo v Hamiltone, kde spolupracovala s osvedčeným producentom Jeremym Greenspanom, známy tiež z projektu Junior Boys. Nahrávanie však komplikovali pomerne netradičný problém – ťažký vzduch či plesne v sprche. Bola som doslova posadnutá tropickými rastlinami. Počula som, že kvalita vzduchu v našom dome nás pomaly zabíja a možno to znie bláznivo, no práve vďaka rastlinám to bolo oveľa lepšie," uviedla Jessy Lanza v oficialnom vyhlásení k nahrávaniu albumu, čím aj vysvetlila, prečo je na jeho obale obklopená práve tropickými rastlinami.

Ešte pred vydaním samotnej nahrávky Jessy Lanza priznala, čo ju pri písaní nových trackov inšpirovalo. Zverejnila totiž šesť dôležitých japonských popových či elektronických albumov prevažne z 80. rokov, ktorým vďačíme za to, ako znie na albume Oh No. Spomenúť treba mená ako Yellow Magic Orchestra, ku ktorých tvorbe ju dostal už jej strýko, Miharu Koshi, Akiko Yano či Yukihiro Takahashi. K poslednému menu ju pred takmer šiestimi rokmi dostal práve spoluproducent albumu a jej životný partner Jeremy Greenspan.

Tvorivý proces v nej vyvoláva stavy úzkosti či pochybnosti, hlavu si tým však neláme, Jessy Lanza to presne takto potrebuje. Speváčka, ktorá na novom albume akosi zjemnela, si počas nahrávania  v rodnom Hamiltone dopriala dlhé prechádzky mestom počas zimných dní, kedy vznikali terénne nahrávky, ktoré na albume využila. Práve pokoj mesta, kde album vznikal, sa preniesol aj na novinku Oh No. V Hamiltone nežijú ľudia, ktorí sa potrebujú za každú cenu dostať niekde inde. Je tam ticho a pokoj," uviedla Jessy Lanza.

Ak by to bolo na nej, spraví album so silnými basami a jemným utopeným hlasom. Pravdou ale je, že Jessy Lanza sa na novinke Oh No prezentuje ako sebavedomá speváčka, ktorej vokál po rokoch nabral sebaistotu. Učila sa to takmer tri roky, pomohol jej  s tým predovšetkým najbližší spolupracovník Jeremy Greenspan. Často som Jeremymu hovorila, že môj hlas znie príšerne. On ma ale naučil vnímať ho ako iný, trochu divný ale výnimočný," uviedla Jessy Lanza.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame