Album týždňa: PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project

Album týždňa: PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project

Za album Let England Shake z roku 2011 získala prestížnu britskú Mercury Prize, nikto nepochyboval o tom, že ani s ďalším albumom nás nesklame. A ona ani nesklamala. Pj Harvey sa po piatich rokoch čakania vrátila s ďalším silným albumom, ktorý v závere roka budeme radiť medzi to najlepšie, čo priniesol. Tak ako na albume Let England Shake, aj tentokrát mala Pj Harvey potrebu vyjadriť sa k aktuálnej situácii vo svete. Názov celého albumu inšpiroval projekt Hope 6 americkej vlády, podľa ktorého chceli zbúrať domy v častiach s vysokou kriminalitou, aby tam postavili nové, luxusenejšie.

Pj Harvey nie je hudobníčka, ktorá by o problémoch súčasnosti písala z pohodlia domova pri sledovaní správ. Všetko, o čom píše, si na vlastnej koži zažila. Album The Hope Six Demolition project inšpirovali jej cesty do Kosova, Afganistanu, ale aj Washingtonu D.C, na ktorých ju v rokoch 2011 – 2014 sprevádzal fotograf a filmár Seamus Murphy. A práve predstaviteľov Washingtonu D.C. sa speváčke podarilo poriadne naštvať singlom The Community of Hope. Neboli totiž spokojní s tým, ako speváčka spomínané mesto vykreslila. "Zbierať informácie z nejakých iných zdrojov, ďaleko od nich. To je niečo, čomu sa vyhýbam. Potrebujem cítiť ten vzduch, cítiť zem a stretávať ľudí na miestach, ktoré ma fascinujú," uviedla k deviatej štúdiovke Pj Harvey.

Nový štúdiový album Pj Harvey vznikal od januára do februára minulého roku. Pj Harvey okolo jeho nahrávania nerobila žiadne tajnosti a ani nemohla. Album sa totiž rozhodla nahrávať pred očami verejnosti – v londýnskom Sommerset House, kde v priebehu mesiaca absolvovala niekoľko presne 45 minút trvajúcich sessions. Producentov speváčka nemenila, zostala verná dvojici John Parish a Flood, s ktorou nahrala aj predošlú nahrávku Let England Shake. Na albume sa výdatne podieľala aj jej kapela.

Silný album, ktorý vás núti premýšľať. To, že presne takáto bude novinka The Hope Six Demolition project, bolo jasné už začiatkom roka, keď Pj Harvey z albumu vypustila singel The Wheel, ku ktorému o pár týždňov pribudlo aj video. Skladbu The Wheel speváčka venovala Kosovu. "V lete 2011 sme dostali pozvánku do Kosova zúčasťniť sa na premietaní 12 krátkych filmov, ktoré som spravil pre album Let England Shake. Nie je to niečo, čo Pj Harvey normálne robí, ale tentokrát to bolo niečo nevyhnutné, niečo, čo odštartovalo celý ten projekt," uviedol filmár Seamus Murphy k spolupráci so známou speváčkou.

Po vydaní nahrávky The Hope Six Demolition Project sa Pj Harvey nechystá opäť na pár rokov zmiznúť, práve naopak. Nahrala album, ktorého cieľom je, aby sa o veciach, ktorých sa dotkla, predovšetkým hovorilo. Aprílovú štúdiovú nahrávku predstaví počas leta aj na niekoľkých koncertoch, ktoré ohlásila ešte pred vydaním albumu. Nahrávku, ktorá jej ako prvá priniesla aj jednotku v britskom albumovom rebríčku, v júli predstaví aj na Trenčianskom letisku na Festivale Pohoda.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame