Pohoda_FM Live: Kurkus predstaví nový dvojalbum Apoka

Pohoda_FM Live: Kurkus predstaví nový dvojalbum Apoka

Kurkus je košická skupina hrajúca elektro dance punk/vulgar pop. Štvorčlenná kapela pracuje s besnou organickou energiou vychádzajúcou z vlastnej mytológie a entity tzv. Penďálu.

Ich texty sú minimalistické básne písané v slovenčine a angličtine, ale sem-tam sa tam mihne aj ich vlastný pseudojazyk zvaný pendalanguage.

Členovia kapely majú za sebou bohatú hudobnú činnosť ešte spred obdobia Kurkus. Pixtibaxti (Filip Orator – spev, syntetizátor a gitara) viedol skupinu Ears a tvoril hudbu k filmom. Honoré (Pavol Havaši – basa) hral so spisovateľom Agda Bavi Painom v legendárnej punkovej kapele Liter Geňa. Obalajtman (Róbert Tkáč – bicie) bol profesionálny štúdiový a koncertný hráč, ktorý spolupracoval s hviezdami populárnej hudby. Ri Za (Richard Zagiba – syntetizátor, sekvencer) je etablovaný producent elektronickej hudby vydávajúci na zahraničných labeloch (Traum, Alola, Tulipa...)

Pri nahrávaní prvého albumu sa trošku utrhli z reťaze. Výsledkom bol osemalbum s názvom Octameron (Tabačka Records, 2015). V lete 2017 Kurkus vydali svoj druhý opus – koncepčný dvojalbum Apoka, ktorý voľne nadväzuje na Octameron a prináša do typického zvuku analógových syntetizátorov a dynamického zbesilého beatu aj zvukové koláže z field-recordingových nahrávaní v košických kostoloch. Spev osciluje medzi zaužitým pitoreskným paškvilom a precíznym vokálnym prejavom.

Apoku príde Kurkus predstaviť aj na koncert v Pohode_FM Live. Už v posledný októbrový utorok 31. októbra sa vidíme v Komornom štúdiu a zároveň počujeme v Rádiu_FM. Začíname tradične o 20:00.


Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame