Gaël Faye: Malá krajina

Gaël Faye: Malá krajina

Francúzsky bestseller Malá krajina prináša autobiografický príbeh  Gaëla Fayeho.

Gabriel má trinásť rokov, vyrastá v Burundi, v malej krajine z názvu knihy, chodí do školy a začína vnímať komplexnosť vzťahov nielen medzi rodičmi – Francúzom a Rwandčankou, ktorí si prestávajú rozumieť. Malá krajina je nostalgickou spomienkou za svetom, o ktorý ho pripravili historické okolnosti, delenie ľudí na takých, či onakých, ktoré si ako dieťa ešte nedokázal zracionalizovať.

Otec Gabrielovi s istou dávkou irónie vysvetľuje, že konflikt medzi etnikami spôsobuje fakt, že hoci majú päť vecí spoločných, rozdeľujú ich iné nosy. Gaby s kamarátmi skúma nosy a vyvodzuje závery. Niekedy mylné, navyše, keď v jeho blízkosti eskaluje etnický konflikt, rozdiely medzi nosmi nevysvetľujú polarizáciu, nenávisť a brutálne násilie.

21. októbra 1993 sa Gabyho príbeh, podobne ako Fayeho skutočný život, láme vo dvoje, čiara v podobe burundskej občianskej vojny oddeľuje jeho svet na predtým a potom. Autorova rodina v roku 1995 emigrovala do Francúzska, kde vyštudoval ekonomickú vysokú školu a istý čas dokonca pracoval ako finančník v Londýne. Po dvoch rokoch sa však do Paríža vrátil, založil si rapperský projekt, písal poéziu a účinkoval dokonca aj vo filme.

malakrajinacoverscreen.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame