Vianočné knižné tipy Aňe Ostrihoňovej

Vianočné knižné tipy Aňe Ostrihoňovej

Špionážny príbeh, poľský román z regiónu plného legiend aj známy cestopis po prvýkrát v slovenčine.

Peter Matthiessen: Snežný leopard

Dnes už klasický cestopis o výprave, ktorú autor podnikol so zoológom Georgeom Shallerom do severozápadného Nepálu na jeseň roku 1973. Okrem skutočnej cesty Mathiessen opisuje aj cestu do svojho vnútra prostredníctvom budhizmu a zenu, filozofie a literatúry. Rok pred výpravou zomrela jeho manželka, čo v ňom ešte umocnilo potrebu nájsť odpoveď na rôzne otázky, ktoré si začali klásť ešte pred jej smrťou.

snezny-leopard.jpg

Alena Sabuchová: Šeptuchy

V exotickom prostredí, hoci trochu bližšie k nám, sa odohráva aj príbeh románu Šeptuchy Aleny Sabuchovej. Podlasie je poľský historický kraj na východe krajiny, ktorý hraničí s Litvou a Bieloruskom. V príbehu dvoch dospievajúcich dievčat sa miešajú tradície, úkazy označované slovami z poľštiny, ukrajinčiny či ruštiny so slovami a reáliami 21. storočia. Samotný názov knihy  odkazuje na šeptuchy - ženy, ktoré liečia zariekaním.

septuchy.jpg

Lara Prescott: Nikdy sme tu neboli

A nakoniec je tu veľký, dokonca aj špionážny príbeh o všetkom, čo sprevádzalo vydanie románu Doktor Živago od Borisa Pasternaka. Jeho autorka má fascináciu touto knihou vpísanú už v mene - jej rodičia si natoľko knihu obľúbili, že dcéru pomenovali podľa jednej z postáv Larisy Fjodorovny.

prescott.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame