Monika Kompaníková, Kamila Musilová: Kvapky na kameni (50 príbehov českých a slovenských rebeliek)

Monika Kompaníková, Kamila Musilová: Kvapky na kameni (50 príbehov českých a slovenských rebeliek)

Kvapka na kameni na ňom zanechá nepatrnú stopu, ale keď vytrvalo kvapká niekoľko rokov, jej stopa zostane viditeľná. Aňa Ostrihoňová vybrala knižku plnú inšpiratívnych životných príbehov.

Deväť autoriek a takmer tridsať ilustrátoriek pripravili knihu o veľkých ženách z nášho regiónu nielen pre malé ženy.

Viem, že podobnú knihu som tu už predstavovala, ale ide o prirodzený vývoj a žien, na ktoré dejiny zabudli, je veľmi veľa, hoci sa pričinili o množstvo významných umeleckých, vedeckých či spoločenských diel.

V knihe Kvapky na kameni nájdeme prvú víťazku Velkej Pardubickej, športovkyne ako Věra Čáslavská či Anastazia Kuzminová, speváčky Hana Hegerová alebo Marika Gombitová.

Ich príbehy nie sú klasickými životopismi, každý je podaný inak, cez nejaký kľúčový moment - napríklad z pohľadu chlapca, ktorý sa chodí súkromne učiť ruštinu k nenápadnej gymnaziálnej profesorke Helene Turcerovej Devečkovej, netuší, že preložila jeho obľúbených Troch mušketierov a že na Sorbonne obhájila dizertačnú prácu o Ľudovítovi Štúrovi.

Výber je skutočne pestrý, začína sa koncom devätnásteho storočia, pričom tu nájdeme aj ženy narodené v roku 1991 či 2000.

Cesko-slovenske rebelky.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame