Andrew Sean Greer: Less

Andrew Sean Greer: Less

Málokedy sa stáva, že Pulitzerovu cenu za román dostane kniha, ktorá je až taká humorná. V Ráne na eFeMku o nej hovorila Aňa Ostrihoňová.

Arthur Less je neúspešný spisovateľ, ktorý sa blíži k päťdesiatke. Jeho milenec si berie niekoho iného a on dostal dokonca pozvánku na svadbu. Aby sa vyhol dileme, či tam ísť a vystaviť sa šepkaniu a súcitným pohľadom, alebo neísť a vystaviť sa súcitným pohľadom neskôr, rozhodne sa prijať všetky pozvania na literárne akcie, ktoré odmietal.

Less sa vydá na cestu okolo sveta, aby bol čo najďalej od svadby muža, ktorého miloval, teda stále miluje.

Cestovanie, literárne podujatia, na ktorých úzkostný a márnivý Less zostáva v úzadí, nikým nepoznaný, nespoznaný a nečítaní poskytuje veľký priestor pre vtipné situácie, iróniu a humor.

Rozprávač príbehu, ktorého spoznáme až za polovicou knihy nás sprevádza Lessovou minulosťou aj súčasnosťou a postupne odhaľuje stránky Arthurovej povahy, ktoré zostali možno pod nánosom literárnych a spoločenských ambícií skryté.

less.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame