Jakub Drábik: Fašizmus

Jakub Drábik: Fašizmus

Aňa Ostrihoňová predstavuje slovenskú publikáciu, ktorá vysvetľuje, čo fašizmus je, ako ho definovať a ako sa prejavuje.

Pred sto rokmi sa na európskej politickej scéne objavil nový fenomén - fašizmus. Spočiatku malé hnutie vyrástlo za dva roky do strany a ako súčasť väčšej koalície sa v Taliansku dostalo k moci. V 1925 zaviedlo toto hnutie diktatúru a jeho vodca Benito Mussolini predpovedal, že 20. storočie bude patriť fašizmu.

Dnes sa veľa hovorí o vzostupe pravicového extrémizmu. Slovenský historik Jakub Drábik vo svojej obsiahlej novej knihe skúma dejiny ideológie fašizmu, spôsoby a rétoriku, vďaka ktorým sa dostala k moci.

V prvom rade sa autor snaží vysvetliť, čo je to fašizmus, ako sa rodí z nacionalizmu, ktorý má v každom regióne inú podobu. Ciele fašistov v rôznych krajinách si niekedy dokonca protirečia.

Pristupuje k jednotlivým charakteristikám ideológie, akými sú revolučnosť, túžba po očiste národa a akomsi znovuzrodení. Uvádza konkrétne príklady z histórie, dejiny fašizmu v  Taliansku, Nemecku, vo Veľkej Británii a v Česko-Slovensku a veľkú časť knihy venuje neofašizmu a neonacizmu po roku 1945.

jakub_drabik_fasizmus.jpg

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame