Angelika Schrobsdorff: Nie si ako iné matky

Angelika Schrobsdorff: Nie si ako iné matky

Memoáre nemeckej spisovateľky Angeliky Schrobsdorff nás zavedú do Berlína na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia, kde sa narodila jej matka Else Kirschnerová, už od mladosti nekonformná, umenie a život milujúca žena.

Else sa odmietla podriadiť vôli rodičov, aby sa vydala za niektorého zo židovských obchodníkov z ich kruhov a jej prvým manželom sa stal dramatik a básnik Fritz Schwiefert, ktorého autorka označila za najväčšiu lásku a najhoršiu partiu jej života. Jej slová potvrdzujú opisy ich vyslovene netradičného vzťahu.

Autorka sa narodila až v roku 1927, a tak dovtedajší život svojej matky skladá z úlomkov - listov, fotografií, spomienok ľudí, ktorí sa s Else priatelili a stretávali.

Osobnejšou sa preto kniha stáva v druhej časti, keď po vypuknutí druhej svetovej vojny Else s dcérami odchádza do bulharskej Sofie, aby ich uchránila pred nacistickým prenasledovaním. Angelika dospieva a búri sa proti matke práve v najťažších vojnových časoch a do Nemecka sa vracia bez nej. Tretia časť memoárov je venovaná Else a jej listom opisujúcim krajinu zdecimovanú vojnou, úvahy, ku ktorým pohľad na také ruiny nevyhnutne vedie.

Tieto memoáre však nie sú smutnou knihou, práve naopak, sú plné života a vášne.

angelika-schrobsdorff.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame