Robert Galbraith: Smrtiaca biela

Robert Galbraith: Smrtiaca biela

Ak hľadáte dobrú detektívku, Aňa Ostrihoňová odporúča príbehy detektíva Cormorana Strikea.

Fanúšikovia série detektívok so súkromným očkom Cormoranom Strikom a jeho partnerkou Robin mi nebudú mať za zlé, že začínam až štvrtým prípadom a pre tých, ktorí knihy Volanie kukučky či Hodvábnik nečítali, môžu dnešný tip zobrať ako tip na štyri knihy.

Dej románu Smrtiaca biela sa odohráva v Londýne počas letnej olympiády v roku 2012. Zo Strikea je slávny detektív a má dosť problém zostať pri práci nepovšimnutý. Vďaka tejto známosti však k nemu do kancelárie vtrhne mladý, zjavne vyšinutý muž, ktorý tvrdí, že je v ohrození a že bol svedkom vraždy. Strikea to zaujme, ale muž sa zľakne a utečie.

Cormorana si najme minister kultúry, ktorého chcú skompromitovať jeho politickí oponenti, ako aj ľavicové hnutie a komplikovaný detektívny príbeh sa môže začať. Rovnako ako v predchádzajúcich dieloch máme množstvo podozrivých, falošných stôp a psychologicky komplexných postáv. Popri tom všetkom sa vyvíja aj Cormoranov a Robinin osobný život.

Kniha má takmer sedemsto strán, ale jej čítanie je naozaj strhujúce, pretože nejde len o detektívnu zápletku, ale aj o rôzne podoby medziľudských vzťahov v manželstve, rodine, vo vzťahoch k deťom.

Smrtiaca_biela_obalka.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame