Ajelet Gundar-Gošen: Klamárka

Ajelet Gundar-Gošen: Klamárka

Nový román izraelskej spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen nie je o nič menej ľudsky komplikovaný ako ten predchádzajúci s názvom Prebúdzanie levov.

Sedemnásťročná Nufar brigáduje cez letné prázdniny v zmrzlinárni a je nešťastná zo života tak, ako len sedemnásťročné dievča dokáže byť. Zradila ju najlepšia priateľka, chlapec, ktorý sa jej páči o ňu očividne vôbec nestojí a ešte aj jej mladšia sestra je krajšia a obľúbenejšia.

Všetko však zmení jedna lož, ktorej sa Nufar dopustí, keď na ňu v práci nakričí zákazník - bývalá hviezda reality show, frustrovaný, neuznaný kedysi spevák Avišaj Milner. Nufar ho obviní zo sexuálneho napadnutia a zo dňa na deň sa stáva hrdinkou večerných správ a relácií. Ale získava aj priateľstvo dievčaťa, ktoré o svojej skúsenosti nemalo nikdy odvahu prehovoriť.

Horšie je, že jej skutok má dokonca dvoch svedkov a obaja sa Nufarinu slabosť rozhodnú využiť vo svoj prospech.

Román Klamárka nie je iba o nabaľujúcich sa klamstvách a polopravdách tínedžerov, ale aj o hrách, ktoré hrajú rodičia pred deťmi či sami pred sebou a celkovo o kultúre, ktorá uprednostňuje štylizácie pred príbehmi, ktoré by možno neboli také jednoduché, ale mali by v sebe aspoň kúsok úprimnosti.

klamarka--2019-afedicia-klad-gundar-gosen-obalka-150x195mm-screen.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame