Tiziano Terzani: Povedal mi veštec

Tiziano Terzani: Povedal mi veštec

Talianskemu novinárovi Tizianovi Terzanimu v sedemdesiatych rokoch starý veštec v Honkongu povedal, aby sa v roku 1993 vyhol lietaniu, pretože jeho život bude v nebezpečenstve. Rok bez lietania zdokumentoval v knihe, ktorú odporúča Aňa Ostrihoňová.

Keď sa teda tento rok začal, Terzani sa rozhodol za svojou prácou po Ázii cestovať výlučne po zemi. Nepochybne sa mu otvorili nové obzory, pretože premýšľajúc o veštcových slovách sa zameral na vzťah východných národov k astrológii, čítaniu a predpovedaniu budúcnosti. V Thajsku napríklad stále funguje astrologické poradenstvo na najvyšších úrovniach a v Číne svojmu potomkovi zabezpečíte dobrý život tak, že mu vyberiete najlepší dátum narodenia.

Terzani svoj rok bez lietania zdokumentoval v reportážach o Thajsku, Barme, Laose, Kambodži, Číne, Vietname, opísal vzťah ľudí k spiritualite, k plynutiu času a pozemskému životu a spôsob, akým západná logika a materializmus vyvracajú základy tradičného života v týchto krajinách. Navštívil rôznych veštcov a veštice, astrológov a budhistických mníchov, preskúmal pravdivosť, respektíve sa pokúsil zmeniť svoj uhol pohľadu na ich predpovede a konštatovania, pričom nám odhalil aj kus svojho života v takomto prelomovom okamihu.

povedal-mi-vestec-595-size-frontend-large-v-1.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame