Viktorie Hanišová: Rekonstrukce

Viktorie Hanišová: Rekonstrukce

Česká spisovateľka Viktorie Hanišová sa vo svojom treťom románe opäť venuje vzťahom medzi matkou a dcérou, hoci v tomto prípade ide o ich extrémne patologickú podobu. V Ráne na eFeMku román predstavila Aňa Ostrihoňová.

Eliška od deviatich rokov vyrastala u chladnej, zatrpknutej tety vo vile nad Prahou a až po desiatich rokoch sa vrátila k momentu, keď sa jej pôvodná rodina rozpadla, keď raz popoludní matka vzala život jej malému bratovi a potom aj sebe.

Román Rekonstrukce nie je len o Eliškinom hľadaní svedkov, vyšetrovateľa či matkiných príbuzných a priateľov, nie je len rekonštrukciou prípadu v snahe pochopiť, aký mala jej matka motív. Do veľkej miery totiž ide o príbeh o tom, že motív či motivácia neexistuje, skôr ide o súhru viacerých okolností a náhod.

Autorka píše o Médeach súčasnosti, o premenlivosti nášho pohľadu na históriu, či už v spomienkach alebo v hmotných artefaktoch v príbehu s napínavým dejom.

Rekonstrukce.jpeg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame