Carolina Setterwall: Dúfajme, že ho nikdy nebudeš potrebovať

Carolina Setterwall: Dúfajme, že ho nikdy nebudeš potrebovať

Dojímavé zúčtovanie so smrťou aj so životom prináša román, v ktorom švédska autorka odhaľuje desať rokov svojho života.

Jedného dňa, keď Carolina trávi popoludnie so svojím niekoľkomesačným synom, jej príde mail od priateľa Aksela so zoznamom počítačových hesiel a inštrukciami, čo robiť v prípade jeho smrti. Carolinu to podráždi ako jedna z charakteristických pragmatických vlastností jej partnera. Aksel správu uzatvára slovami: Dúfajme, že ho nikdy nebudeš potrebovať! O päť mesiacov umrie.

Carolina Setterwall vo svojom debutovom autobiografickom románe opisuje intenzitu a zmätok vzťahu s Akselom, pričom spomienky strieda súčasnosť, šok a prázdnota po tom, čo Aksel náhle umrel. Možnože pre zachovanie logiky v slede udalostí pripomínajú Carolinine záznamy lodný denník. Dôsledne analyzuje minulosť, hľadajúc vysvetlenia a odpovede.

Kniha Caroliny Stterwall je napísaná strohým jazykom, zatína do živého, neobchádza nepríjemné otázky a nevyhýba sa ani nepríjemným odpovediam. Samozrejme, že je plná hnevu, ale aj zmierenia sa s tým, že život, láska a materstvo sa nedajú naplánovať a nech by sme sa akokoľvek snažili, bývame často sklamaní aj z vecí, o ktorých sme veľmi dlho snívali.

Dufajme_ze_ho_nikdy_nebudes_potrebovat_obalka_V.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame