Kamil Baluk: Všetky Louisove deti

Kamil Baluk: Všetky Louisove deti

Keby bol debut poľského novinára Kamila Baluka filmom, dostal by Oscara za strih. Jeho reportážna kniha sa totiž číta ako detektívka. Aňa Ostrihoňová odporúča.

Keďže autor vyštudoval okrem sociológie aj holandčinu, vo svojej prvej knihe sa vracia do Holandska a k fenoménu, ktorý sa v tamojšej spoločnosti objavil asi pred desiatimi rokmi.
Vďaka sprístupneniu testov DNA niektoré rodinné tajomstvá závratnou rýchlosťou prestávajú byť tajomstvami a pred ľuďmi otvárajú množstvo nových otázok.

Balukovou témou sú kliniky reprodukčného zdravia, muži, ktorí sa nechceli alebo nemohli stať otcami, a tak pomohli iným bezdetným dvojiciam, sú to etické postupy lekárov, štátu, cirkví, rôznych združení pri rušení anonymity takýchto darcov, ale predovšetkým sa sústredí na deti, ktoré z takých či onakých dôvodov začali zisťovať prostredníctvom rôznych televíznych relácií, odkiaľ pochádzajú.

Pred čitateľmi sa postupne odhaľuje príbeh najskôr šiestich, potom pätnástich a ďalších detí jedného jediného darcu, ktorý sa rozhodol mať veľa detí, viac ako všetci ostatní. Nevlastní súrodenci, roztrúsení po celom Holandsku sa stretávajú a spoločne s autorom knihy sa snažia nájsť odpoveď na otázku, kým je vlastne človek, ktorého môžeme nazvať otcom. Skutočne je biológia taká významná? Prirodzene prichádza aj hnev, keďže o presnom počte Louisových detí sa nevie, keďže lekár, ktorý sa tridsať rokov venoval liečbe neplodnosti, zjavne veľa pravidiel nedodržiaval.

vsechny-louisovy-deti-586-size-frontend-large-v-1.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame