Mohsin Hamid: Exit Západ

Mohsin Hamid: Exit Západ

Nebezpečné mesto krátko pred vojnou je pozadím milostného príbehu medzi Saídom a Nadiou. Knihu o úteku a nachádzaní iného sveta predstavuje Aňa Ostrihoňová.

V novom románe Mohsina Hamida sa z východov stanú vchody, dvere do ďalších svetov sa otvárajú, nebezpečný a často smrteľný presun sa skoncentruje na chvíľkové nepohodlie a úžasné znovuzrodenie v novom, neznámom svete.

Kniha sa začína v bezmennej moslimskej krajine, kde sa schyľuje k vojne. Nebezpečné mesto je však pozadím milostného príbehu medzi Saídom, ktorý predáva reklamné plochy a býva stále s rodičmi a Nadiou, ktorá na rozdiel od mnohých žien v jej okolí žije sama. Zahaľuje sa do čierneho od hlavy po päty nie preto, že by bola oddaná moslimka, ale preto, aby zbytočne nevzbudzovala pozornosť.

Potom, čo konflikt v krajine eskaluje, sa rozhodnú utiecť. A práve spôsob ich úteku tento román povyšuje na magický príbeh plný nádeje. V ich svete totiž netreba nasadnúť na gumený čln a preplaviť sa Stredozemným morom, stačí nájsť dvere, ktoré sa stanú portálom, ktorým sa okamžite prenesú do iného sveta. Dvere sú cestou k záchrane a láske - sú skôr vchodom, než východom.

Román Exit Západ je originálnym podobenstvom o ľudstve, ktoré sa od svojich prvopočiatkov presúva, pohybuje a migruje, je magickým príbehom o láske a túžbe ochrániť ju.

exitzapad.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame