Marta Rojalsová: Ta druhá

Marta Rojalsová: Ta druhá

V románe katalánskej prekladateľky, architektky a spisovateľky s názvom Ta druhá sa ocitáme v Barcelone v prvých rokoch hospodárskej krízy, ktorá kruto zasiahla celú jednu generáciu žijúcu na úver, snažiacu sa prežiť, pokiaľ možno z aspoň trochu kreatívnej práce.

Protagonistkou je tridsaťosemročná Anna, grafička, ktorá vyštudovala fyziku, všetko si vie dokonale vypočítať, pri zmene plánu prepočítať trasu bez väčších rečí, ale nevie sa správať v spoločnosti, empatii sa učí zo sociálnych sietí a zjavne zápasí s veľkou traumou.

Ale všetkým okolo nej niečo chýba - práca, láska či čas - a každá z postáv si nedostatok kompenzuje po svojom. Postupne sa pred čitateľom skladá mozaika, dokresľuje sa mu obrázok Anny, tej druhej, ktorú pred zrakmi iných starostlivo ukrýva.

Román Ta druhá je psychologickým románom o tom, ako nás vedome aj nevedome ovplyvňuje detstvo, ako sa tvárime, že niečo chceme, ale na druhej si sami hádžeme polená pod nohy na ceste za svojím cieľom, ako chceme byť tým druhým či tou druhou, ale v skutočnosti po tom vôbec netúžime.

ta_druha.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame