Paolo Giordano: Požierači neba

Paolo Giordano: Požierači neba

Taliansky spisovateľ Paolo Giordano sa vo svojom najnovšom románe venuje svojej typickej téme, ktorou je mladosť. Životné obdobie, v ktorom prežívame emócie surovo a intenzívne, ktoré nás má silu poznamenať na zvyšok života. V Ráne na eFeMku ho predstavila Aňa Ostrihoňová.

Na rozdiel od svojho debutového románu Osamelosť prvočísel, však Giordano len jednoducho nezasadil dej do obdobia dospievania, ale rozhodol sa mladosť skúmať v širších súvislostiach, čím, prirodzene, u svojich čitateľov vyvolal kontroverzné reakcie.

Rozprávačkou je Teresa tráviaca prázdniny v dedinke na juhu Talianska, kde sa veľmi nudí. Celé dni sa môže akurát tak dívať na babičku, ktorá si číta svoje detektívky. Jedného večera sa to všetko zmení, keď sa do ich bazéna bez dovolenia prídu okúpať traja chlapci - nevlastní bratia z neďalekého statku, ktorý sa pre Teresu čoskoro stane celým vesmírom a jeho stredom bude prostredný z chlapcov Bern.

Dvadsaťročné obdobie, ktoré nasleduje, je plné prudkých vášní a citov, dozrievania a dospievania. Požierači neba sú románom o láske - o súrodeneckej láske, láske rodičov k deťom, hoci sú ich nevlastné, o rešpekte k prírode a Bohu. Zároveň je to, prirodzene, aj román o bolesti a sklamaní, o tom, ako túto lásku nie sme schopní spoznať a prijať.

giordano.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame