Jeanette Winterson: Vášeň

Jeanette Winterson: Vášeň

Kniha britskej spisovateľky patrí medzi klasiku svetovej literatúry. Prvýkrát vyšla v osemdesiatych rokoch, ale stále nestráca na aktuálnosti a podmanivosti. Aňa Ostrihoňová ju predstavila v Ráne na eFeMku.

Vášeň nie je ani tak román, ako skôr cesta mysľou a dušou Henriho a Villanelle, ktorí sa na začiatku 19. storočia ocitajú v skutočných a prchavých Benátkach, je cestou históriou a predstavivosťou.

Samozrejme, že kniha má príbeh a dvoch rozprávačov - prvým je Henri, kuchár a koniar vo vojsku Napoleona Bonaparteho, ktoré prechádza Európou vo svojom dobyvačnom ťažení a druhou rozprávačkou je Villanelle - Benátčanka, ktorá pracuje v kasíne a ako dcéra gondoliera má medzi prstami plávacie blany.

V istej chvíli sa títo dvaja stretnú a ich životy, hoci už aj tak dosť netradičné, už nikdy nebudú rovnaké. Autorka na pozadí tohto príbehu skúma lásku a vášeň vo všetkých jej podobách - ako tvorivú aj ničivú silu, jedinečný cit, pod váhou ktorého sa zlomí aj muž ako Napoleon a akí sme všetci jedinečne iní a zároveň úplne rovnakí.

VASEN_obalka300dpi.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame