Colson Whitehead: Podzemná železnica

Colson Whitehead: Podzemná železnica

Vo svojom strhujúcom románe s názvom Podzemná železnica sa americkému autorovi Colsonovi Whiteheadovi podarilo preniesť minulosť s celým jej dedičstvom do súčasnosti. Samozrejme, pracuje s historickými reáliami, ale nenecháva sa nimi obmedzovať.

Cora je mladá žena, otrokyňa na plantáži v Georgii ako jej matka a stará matka pred ňou. Prostredníctvom jej rozprávania čitatelia zažívajú a trpia brutálnosťou otroctva, sú svedkami mučenia a vraždenia. Corinej matke sa však pred rokmi podarilo utiecť, Cora to považuje za zradu, nepomýšľa na útek, pretože vie, čo čaká na otrokov, ktorých pri ňom prichytia.

Až keď na plantáž príde Caesar, a povie jej o slobodnom severe, kde kedysi žil a o podzemnej železnici, vďaka ktorej sa tam dostanú, presvedčí ju a spoločne utečú. Román Podzemná železnica má trochu surrealistický nádych, pretože autor z tejto metafory, siete kontaktov, vďaka ktorým sa otroci a otrokyne z juhu dostali na sever, urobil skutočnú podzemnú železnicu - rozprávkový svet staníc a výpravcov pod zemou presiaknutou krvou otrokov.

Príbeh Corinho úteku, cesty podzemnou železnicou, sa strieda s rozprávaním iných postáv, najmä lovca otrokov Ridgewaya, ktorému sa nepodarilo chytiť Corinu matku, takže prenasledovanie Cory berie ako osobnú nenávistnú misiu.

Colson Whitehead napísal odvážnu a desivú knihu a zároveň nádherný príbeh, ktorý vás nepustí od prvých strán.

podzemna-zeleznica.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame