Gellert Tamas: Laserový muž

Gellert Tamas: Laserový muž

Príbeh o Švédsku je výstrahou pred tým, kam až môže zájsť nenávisť, keď jej dá človek voľný priebeh.

Beletrizovaná reportáž švédskeho novinára Gellerta Tamasa poskytuje komplexný pohľad nielen na pátranie po šialencovi ohrozujúcom obyvateľov a obyvateľky Štokholmu v 90. rokoch, ale aj na životy vyšetrovateľov, obetí, verejne činných rasistov.

Autor začlenil do knihy dobové správy dosvedčujúce odpor Švédov voči cudzincom, o eugenike, histórii nacionalistických strán a ich predstaviteľov, o neonacizme či vražde Olofa Palmeho. Nie náhodou sa táto kniha spomína aj v známej trilógii Millenium, podobne ako Tamas, aj Stieg Larsson sa venoval skúmaniu rasizmu a neonacizmu vo Švédsku.

Rovnako ako v detektívkach aj v tejto reportáži sa autor venuje osobným aj spoločenským predpokladom, ktoré priviedli šikanovaného a bitého chlapca k tomu, aby vystrelil na jedenástich ľudí, aby sa z neho stal Laserový muž.

Kniha je štúdiou premeny - premeny človeka na monštrum, premeny spoločnosti pod vplyvom nenávisti, ktorú si zosobní v ľuďoch, ktorí sa nejakým spôsobom vymykajú priemeru - priemernému výzoru, priemernému pôvodu. Laserový muž je príbehom nielen o Švédsku.

laserovy-muz.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame