Amor Towles: Džentlmen v Moskve

Amor Towles: Džentlmen v Moskve

Druhý román úspešného finančníka, ktorý odišiel zo zamestnania, aby sa naplno venoval písaniu, sa začína pár rokov po Ruskej revolúcii v období násilných nepokojov zúriacich nielen v ruskej metropole.

Nejde však o žiadne historicky verné prerozprávanie ťažkého obdobia „červeného teroru“, v románe s názvom Džentlmen v Moskve sa Towles vracia k starosvetskej elegancii a takzvanej aristokracii ducha, založenej viac než na peniazoch a majetku, na výchove, spôsoboch a láskavosti.

Aj hrdinu tohto románu, džentlmena z jeho názvu – grófa Alexandra Rostova, boľševici odsúdia na väzenie. Nepošlú do gulagu, ale do domáceho väzenia. Rostov sa ocitne v maličkej izbe pre služobníctvo v secesnom moskovskom hoteli Metropol, ktorý postavili na prelome storočia a po revolúcii si ho privlastnili komunisti.

Rostov realitu neodmieta ani ju nepopiera ako by sme od typizovanej postavy „skrachovaného grófa“ mohli čakať. Hoci by sa mohol rozhodnúť pre tragickú variáciu svojho osudu – samovraždu, riadi sa rodičovským ponaučením – „ak neovládneš okolnosti, okolnosti ovládnu teba“. Estét a intelektuál sa vždy správa ako dokonalý džentlmen napriek plynúcim rokom, napriek napätiu a násiliu vládnucimi za múrmi hotela Metropol: nepodlieha skepse, cynizmu, panike, či dusivej klaustrofóbii svojej neslobody. Rostov nikdy ani len neprizná, že je vo väzení. Baví sa s hosťami, dobromyseľne sa doťahuje s personálom nezvyknutým na jeho sofistikované spôsoby a pripadne mu aj úloha otca deväťročného dievčatka – ďalšej obyvateľky hotela.

Džentlmen v Moskve je naozaj džentlmenským románom, ktorému sa darí sprostredkovať aristokraciu v jej pozitívnejších podobách. Alexander Rostov nám pripomína, čo to znamená mať úroveň, ktorá nijako nesúvisí s genetickým alebo materiálnym dedičstvom. Džentlmenstvo je elegantné a štýlové bez ohľadu na čas a priestor, v ktorom sa prejavuje.

dzentlmenvmoskvenavrh02screen.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame