Tim Marshall: Rozdelený svet

Tim Marshall: Rozdelený svet

Rozdelený svet je novou knihou autora bestselleru V zajatí geografie.

Ak máte pocit, že 21. storočie nás nespája, ale rozdeľuje, Tim Marshall za nárastom plotov, múrov a bariér, ako vo fyzickom, tak aj vo virtuálnom priestore, vidí rastúci nacionalizmus a politiku identít.

V posledných rokoch vyrástli vo svete tisícky kilometrov múrov a plotov, menia našu politickú realitu a medzinárodnú situáciu. Ploty staviame z mnohých dôvodov, pretože nás rozdeľuje množstvo vlastností a charakteristík: náboženstvo, farba pleti, bohatstvo, politika, jazyk.

Tim Marshall sa venuje európskemu priestoru, Číne a múrom, ktoré postavila na internete, samozrejme, neobchádza vysnívaný múr na mexicko-americkej hranici prezidenta Donalda Trumpa a jeho symbolický a politický význam v rámci jeho kampane a pôsobenia v úrade. Neobchádza ani regióny, ktoré analyzoval už vo svojej predchádzajúcej knihe - teda Izrael a Palestínu, Blízky východ a Afriku.

Tim Marshall sa vyše tridsať rokov venoval vojnovým reportážam a medzinárodnej politike. Pracoval napríklad pre britskú BBC, kde sa zameriaval na spravodajstvo a analýzy konfliktov v bývalej Juhoslávii, Afganistane, Iraku, Libanone, Sýrii a v Izraeli.

tim_marshall_rozdeleny_svet.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame