Julian Barnes: Jediný príbeh

Julian Barnes: Jediný príbeh

Prečítajte si štrnásty román anglického spisovateľa o vzťahu medzi devätnásťročným mužom a štyridsaťdeväťročnou ženou. V Ráne na eFeMku ho predstavila Aňa Ostrihoňová.

“Väčšina z nás má len jeden príbeh. Niežeby sa nám v živote stala len jedna vec. No len na jednom príbehu skutočne záleží, len jeden ozaj stojí za to, aby sme ho rozpovedali. Môj je takýto.”

Jediným Paulovým príbehom je, prirodzene, príbeh jeho prvej lásky, ktorú stretol v tenisovom klube, keď mal devätnásť rokov. Zatiaľ čo si v duchu uťahuje z toho, ako ľudia berú zápasy a najmä seba veľmi vážne, na kurte náhodne stretne Susan. Napriek tomu, že sú absolútne rozdielni - Susan má štyridsaťdeväť rokov, manžela a dve dospelé dcéry, sa medzi nimi vytvorí silné puto.

Susan si z Paula uťahuje pre jeho mladosť, nerozvážnosť, nedostatok skúseností so svetom a vzťahmi. On je fascinovaný jej zmyslom pre humor, úprimnosťou, s akou pristupuje k svojmu nefungujúcemu manželstvu a odpudivému manželovi a skutočnosťou, že ju nič nevyvedie z miery.

Prirodzene, Paulova rodina tento vzťah neschvaľuje, ale on so Susan trávi čoraz viac času, zisťuje, do akej miery je jej manželstvo patologické a idealisticky dúfa, že ju zachráni a utečie s ňou.

Paul svoj jediný príbeh preplieta úvahami o láske z mužskej a ženskej strany, o fyzickom aj psychologickom násilí, ktorého sa dopúšťame na ľuďoch, ktorých považujeme za samozrejmosť, o snoch a o tom, že niekedy len nedokážeme žiť život, ktorý chceme.

“Chceli by ste radšej viac ľúbiť a viac aj trpieť, alebo menej ľúbiť a o to menej trpieť? Podľa mňa je toto v podstate jediná skutočná dilema.”

jediny-pribeh-julian-barnes.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame