Matt Haig: Ako zastaviť čas

Matt Haig: Ako zastaviť čas

Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku predstavila román o mužovi, ktorý starne naozaj veľmi veľmi pomaly.

Tom Hazard vyzerá ako bežný štyridsiatnik, ale nie je. Trpí totiž “neduhom”, vďaka ktorému starne oveľa pomalšie ako bežní ľudia. Takže v skutočnosti má okolo päťsto rokov. Čitateľom sa prihovára dnes, keď opäť mení identitu a odchádza do Londýna učiť históriu na strednú školu.

Samozrejme, že neexistuje vhodnejší kandidát na to, aby mladým ľuďom ukázal, že história je živá - že je to všetko jeden veľmi dlhý prítomný okamih (aspoň pre Toma určite).

Tom cestuje v čase, či skôr v spomienkach a vracia sa k svojej veľkej láske, ktorá umrela pred tristo rokmi. Zamiloval sa a to by ľudia v jeho stave robiť nemali. Zo zjavných dôvodov.

V vracia sa k stavbe divadla Globe pre Williama Shakespeara či k hraniu v parížskom lokáli, kde stretol Francisa a Zeldu Fitzgeraldovcov.

Temnejšou stránkou príbehu je riaditeľ spoločnosti Albatros, ktorá vyhľadáva a združuje ľudí, ktorí starnú pomaly. Spoločnosť sa riadi prísnymi pravidlami, ktoré by mali slúžiť na ochranu jej členov. Tom si to však nemyslí.

ako-zastavit-cas-matt-haig-1_feUk91s.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame